Phenjan ismét a szingapúri csúcs lemondásával fenyegetőzött

 

Phenjan ismét az észak-koreai–amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött, ezúttal arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli tőle, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről. Washington azonban változatlanul készül a június 12-re kitűzött szingapúri csúcstalálkozóra. A phenjani tiltakozások ellenére folytatódik az amerikai–dél-koreai hadgyakorlat.

A KCNA észak-koreai hírügynökség korábban – helyi idő szerint szerda hajnalban – azt közölte, hogy Phenjan lemondja a június 12-re Szingapúrba kitűzött csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között a most zajló amerikai–dél-koreai hadgyakorlat miatt, amely Phenjan szerint egy Észak-Korea elleni invázió főpróbája.

A gyakorlat miatt Észak-Korea le is mondott egy szerdára tervezett magas rangú találkozót déli szomszédjával.

Phenjan ultimátumot adott Washingtonnak

Pár órával később egy észak-koreai külügyminiszter-helyettes jelezte, lemondják a csúcstalálkozót, ha Washington ragaszkodik ahhoz, hogy semmisítsék meg minden atomfegyverüket. Ha az Egyesült Államok megpróbálja „kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor (…) felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet” – mondta Kim Kje Gvan.

Jelezte: céljuk a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele, de ennek előfeltétele, hogy legyen vége a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal (KNDK) szembeni ellenséges politikának, a nukleáris fenyegetésnek és az Egyesült Államok általi zsarolásnak.

„A világ nagyon jól tudja, hogy országunk sem nem Líbia, sem nem Irak, amely országok szánalmas sorsra jutottak. Teljesen abszurd a KNDK-t – egy atomhatalmat – Líbiához hasonlítani, amely még csak a kezdeti fázisában tartott a nukleáris fejlesztésnek” – közölte.

„Az Egyesült Államok azt mondja: gazdasági előnyöket biztosít nekünk, ha feladjuk atomfegyvereinket, de mi a gazdaságunk fejlesztését soha nem tőle vártuk, ezért ilyen megállapodásba soha nem fogunk belemenni” – tette hozzá.

Kim Gje Gvan felszólította Washingtont, hogy jóhiszeműen viszonyuljon a tárgyalásokhoz, és akkor ennek megfelelő válaszokat fog kapni Észak-Koreától.

Washington nyomásgyakorlással fenyegetőzik

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője a Fox News amerikai hírcsatornának szerdán adott interjúban kijelentette: „az elnök készen áll, ha sor kerül a találkozóra. Ha nem, folytatni fogjuk a lehető legnagyobb nyomásgyakorlást” Észak-Koreára.

Szintén reményét fejezte ki szerdán az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó létrejöttével kapcsolatosan az éppen Brüsszelben tartózkodó ENSZ-főtitkár. A többek között Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatóján António Guterres elmondta: reméli, hogy a „józan ész kerekedik felül”, és sor kerül a csúcstalálkozóra, amely – szintén reményei szerint – sikeres lesz.

Washington és Szöul folytatja közös hadgyakorlatát

Dél-Korea és az Egyesült Államok folytatja Max Thunder fedőnevű hadgyakorlatát, dacára annak, hogy Phenjan azzal fenyegetőzött: emiatt meghiúsulhat Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető június 12-re tervezett szingapúri csúcstalálkozója 0 közölte szerdán a dél-koreai védelmi minisztérium.

Szöul és Washington véleménye ebben nem tér el – tette hozzá a minisztérium. „A hadgyakorlat célja a pilóták kiképzésének javítása, és nem egy támadási operatív terv vagy feladatok begyakorlása” – olvasható a közleményben.

A péntek óta Dél-Korea területén zajló kéthetes légi hadgyakorlatot minden évben megtartják. A mostani gyakorlaton ezer amerikai és ötszáz dél-koreai katona, valamint körülbelül száz repülőgép vesz részt.

Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedd este közölte: Washington változatlanul készül Trump elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető csúcstalálkozójára. Emlékeztetett arra, hogy Kim Dzsongun korábban azt közölte, tisztában van annak szükségességével és hasznával, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea folytassa közös hadgyakorlatait.

Kína kompromisszumra szólít 

Peking ellenzi a dél-koreai–amerikai hadgyakorlat megtartását, és a Koreai-félsziget békéjének megteremtésére kéri az Egyesült Államokat és Észak-Koreát, arra biztatja őket, hogy kössenek kompromisszumot a feszültség enyhítésére – közölte sajtótájékoztatóján szerdán a kínai külügyi szóvivő.

„Egy olyan helyzetben, amikor a félsziget békéjének megteremtése kulcsfontosságú lehetőséghez jut, valamennyi érintett félnek, de különösen Észak-Koreának és az Egyesült Államoknak engedékenynek kell lennie” – Lu Kang szóvivő.

Peking álláspontja szerint mindkét országnak tartania kell magát a kölcsönös befagyasztás tervéhez, vagyis ahhoz, Észak-Korea véget vet a rakéta- és atomkísérleteinek, Dél-Korea és az Egyesült Államok pedig lemond a közös hadgyakorlatról.

Lu Kang szerint Peking azt várja a felektől, hogy teremtsenek ideális feltételeket a tervbe vett csúcstalálkozóhoz, és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek tovább fokoznák a feszültséget. Kína reméli, hogy a két Korea tartja magát a panmindzsoni nyilatkozat szellemiségéhez, és tiszteletben tartja egymás jogosan felmerülő aggályait a bizalmon alapuló kétoldalú kapcsolatok elmélyítésének érdekében – tette hozzá a szóvivő.