Kiszabadult a börtönből Malajzia ellenzéki vezetője

 

Államfői kegyelmet kapott Malajzia börtönben raboskodó volt miniszterelnök-helyettese, Anwar Ibrahim, aki egy fordulatokkal teli választás után még a miniszterelnöki széket is elfoglalhatja.

Szerdán kiengedték a börtönből Malajzia korábbi miniszterelnök-helyettesét, Anwar Ibrahimot, aki 2015 februárjában került börtönbe szexuális eltévelyedés vádjával. Az államfői kegyelemben részesült vezető kiszabadulása után sajtótájékoztatót tartott, ahol megköszönte a maláj népnek, hogy kitartottak a demokrácia és a szabadság elvei mellett.

„Egy új hajnal köszönt be Majaziában. Köszönettel tartozom a népnek: a malájoknak, a kínaiaknak, az indiaiaknak, a danazánoknak és az ibanoknak is – a maláj nép teljes spektrumának, faji és vallási hovatartozástól függetlenül” – mondta.

Fotó: EPA/Ahmad Yusni

A politikus kiemelte: a nép változást követel, így most rajtuk, politikusokon a sor, hogy biztosítsák azt, hogy a Remény Szövetsége (PN) ellenzéki koalíciónak megszavazott 112 mandátumot tiszteletben tartsák.

Anwar, akit eredetileg kedden engedtek volna ki a börtönből, egy vállműtét után hagyta el a Cheras kórházat szerdán, innen pedig a királyi rezidenciához utazott.

A szabadságát visszaszerző Anwart a leváltott párt elnöke, Najib Razak uralma alatt ítélték el szexuális eltévelyedés vádjával (egy sofőrrel folytatott viszony miatt). Ha minden a terv szerint halad, többéves fogsága után irányító pozícióba kerülhet, hosszú távon pedig a választáson győzelmet arató Mahathir Mohamed helyére is kerülhet.

Mahathir nemsokára betölti 93. életévét, és választási kampányában maga helyett Anvar kiszabadítását és hatalomra helyezését ígérte meg a szavazóknak: megfogadta, hogy egy-két éven belül lemond tisztségéről Anwar javára.

Esküdt ellenségekből szövetségesek

Mahathir és Anwar korábban esküdt ellenségek voltak. A Malajziát 1981-től 2003-ig vezető Mahathir juttatta először rács mögé hatalmára törő egykori helyettesét, Anwar Ibrahimot egy politikailag motivált szexbotrány miatt 1999-ben. Az egykori miniszterelnök-helyettest akkor kizárták a kormánypártból, és bíróság elé állították azzal a váddal, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével, ami bűncselekmény a muzulmán többségű délkelet-ázsiai országban.

Mohamed és Ibrahim azonban félretették korábbi ellentéteiket, hogy megbuktassák a korrupciós botrányba keveredett Najib Razak volt miniszterelnököt az idei parlamenti választásokon. Ez végül sikerült, és az ellenzéki erők győzelmet arattak az országot 1957-es függetlensége óta kormányzó Nemzeti Front (Barisan Nasional, BN) felett.

A 70 éves Anwar azt mondta: nem tervezi, hogy a közeljövőben csatlakozik a kabinethez, és inkább családjával szeretne időt tölteni. A politikus hangsúlyozta, hogy támogatja a Mahathir vezette kormányt, amelyben felesége miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be.

„Elástuk a csatabárdot” – erősítette meg a politikus. Megbocsátottam neki, és bizonyította rátermettségét – tette hozzá.