A migrációs válság az egyik fő téma az uniós csúcson

 

Szófiában tanácskoznak az uniós tagállamok és a nyugat-balkáni országok vezetői, az egyik fő téma a bevándorlás. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. Közeledik a határidő, ameddig az Európai Bizottság szeretné elfogadtatni a bevándorlással kapcsolatos reformokat, de egyelőre nem sok remény van a megegyezésre.

Szarajevó egyik központi parkjában több száz migráns vert sátrat. Az elmúlt hónapokban több mint ötezren érkeztek Boszniába. A helyiek félnek tőlük, és arra panaszkodnak, hogy egyre nagyobb a szemét és a bűz, a bevándorlók pedig egyre agresszívebbek, volt hogy turistákra is rátámadtak.

Párizs északi városrészében, amíg a szem ellát, sátorok és ruhadarabok borítanak mindent a Saint-Denis csatorna mentén, és teszik élhetetlenné a környéket. Az illegális sátortáborban csaknem 2500, főleg Afrikából érkezett bevándorló él.

Jelentősen nőtt az illegális határátlépések száma

Az Európai Unió külső határát jelentő görög–török határon idén jelentősen megnövekedett az illegális határátlépések száma – közölte Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért felelős tagja Brüsszelben. Hozzátette, hasonló a helyzet a nyugat-balkáni országok tengerpartjai mentén, és minden eddiginél nagyobb számban jönnek a Földközi-tenger nyugati medencéjébe is.

A migrációért felelős biztos kiemelte, a határsértések száma az unió ezen határszakaszán az elmúlt év azonos időszakához képest a kilencszeresére nőtt. Hozzátette, a betelepítési rendszer keretében 20 tagállam ötvenezer menekült befogadását ajánlotta fel EU-n kívüli országokból. A többi tagországot pedig felszólította, hogy szintén tegyenek így, felajánlásaik legalább felét októberig teljesítsék, és azokat az országokat, amelyek eddig nem vállaltak semmit, arra szólította fel, hogy sürgősen pótolják ezt.

Az új tervezet továbbra is kötelező kvótákat javasol

A bolgár uniós elnökség kedden újabb tervezettel állt elő, amiben továbbra is kötelező kvótákat javasol, valamint előírásokat arra, mennyi ideig kellene felelősséget vállalnia egy külső határokkal rendelkező frontországnak a területükön regisztrált migránsokért. A mostani javaslat szerint ez öt év lenne, ennyi ideig lehetne visszaküldeni más tagállamokból a bevándorlókat a belépés helyére.

Magyarország már az első bolgár javaslatra is nemet mondott. Orbán Viktor ezért még februárban átadta a magyar kormány javaslatát a bolgár miniszterelnöknek, aki egyben az unió soros elnökségét is vezeti.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt szófiai csúcsértekezletére érkezik (MTI/AP/Darko Vojinovic)

„A mi javaslatunk azt tartalmazza, hogy igenis követeljük meg az Európai Unió minden schengeni tagjától, hogy a szerződésben vállalt határvédelmi kötelezettségeit teljesítse. Ha pedig erre nem képes vagy nem hajlandó, akkor bátran vonjuk le ennek a konzekvenciáját, és a schengeni határvédelmet helyezzük egy országgal beljebb, ahol van szándék és képesség a migránsok föltartóztatására és a határok megvédésére” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A migrációs válság lesz az egyik fő téma az uniós csúcstalálkozón

A csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozónak is a migrációs válság lesz az egyik fő témája. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az M1-nek azt mondta: A Nyugat-Balkán integrációjának felgyorsítása és a migrációs kihívás komolyan vétele lehet a két célkitűzése a magyar kormánynak a találkozón.

„A gazdasági és pénzügyi stabilitáson túl az unió biztonsága szempontjából is kétségtelenül fontos  Nyugat-Balkán integrációja, tekintettel arra, hogy a legfontosabb migrációs útvonal ezen vezet keresztül” – jegyezte meg Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a balkáni útvonalon lassan olyan állapotok vannak, mint 2015-ben, a migrációs válság csúcspontján.

Az uniós csúcstalálkozó egyik célja, hogy új lendületet adjon az Európa Unió és a nyugat-balkáni államok kapcsolatának. Az uniós tagállamok mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Macedónia és Koszovó vezetői vesznek részt a találkozón. A tervek szerint a politikusok a gazdasági és az infrastrukturális kérdések mellett a biztonságról és a migrációról is egyeztetnek majd – tájékoztatott az M1 tudósítója.

Szófia, 2018. május 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök (b) és Leo Varadkar ír miniszterelnök (k) az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozójának kezdete előtt Szófiában 2018. május 17-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök, Leo Varadkar ír miniszterelnökés Orbán Viktor miniszterelnök az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján (MTI-fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Erőteljes nyomást gyakorolnak Magyarországra

Azt is elmondta, Orbán Viktor hétfőn Varsóban kijelentette, erőteljes nyomást gyakorolnak Magyarországra, hogy még a júniusi európai uniós csúcson lezárhassák a migráció kérdését. De csak olyan lezárás lehetséges, amely teljes egészében megegyezik Magyarország elképzeléseivel.

Orbán Viktor a lengyel fővárosban beszélt arról a felvetéséről is, hogy demokratikusabb lenne megvárni a migráció kérdésének a lezárásával a jövő májusi EP-választásokat. Hangsúlyozta, azt a parlamentet, amely ma ülésezik Brüsszelben, az európai emberek még a migrációs krízis kitörése előtt választották, mostanra azonban mindenki érzi ennek a kérdésnek a súlyát, ezért lenne jó, hogy egy új parlament döntsön a bevándorlásról.