Orbán Viktor: A közös jövő is összeköti a magyar és lengyel népet

 

Varsóban tárgyalt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő egyebek mellett a Visegrádi Négyek (V4) együttműködéséről és a migrációról is egyeztetett lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel.

Orbán Viktor köszönetet mondott Mateusz Morawieckinek a támogatásért, és kijelentette, hogy Közép-Európa sokra tartja a barátságokat. Gratulált lengyel kollégájának a családpolitikában nyújtott teljesítményért, mely – mint mondta – jó példát mutat Magyarország számára is. A modern politikában kevés, hogy az embernek igaza van, sikerre is szükség van ahhoz, hogy érvényt szerezzünk neki – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Két baráti nemzet találkozott. Nemcsak a múlt, hanem a közös jövő is összeköt minket – fogalmazott a kormányfő. Elmondta, hogy nehéz ügyek is szóba kerültek a találkozón.

Kifejtette, hogy a migráció nem csupán taktikai, hanem elvi kérdés is, amely a nemzeti szuverenitás szempontjából a legfontosabb. „Az elődeink (…) forognának a sírjukban, ha mi hozzájárulnánk ahhoz, hogy ne a magyarok, hanem valaki más mondja meg, hogy kik tartózkodjanak az ország területén” – jegyezte meg a Orbán Viktor.

A cél, az erős Európa

Kitért arra is, hogy a magyar és a lengyel álláspont közel van egymáshoz az uniós költségvetésről folyó vita terén, de sok tagállam gyökeresen mást gondol. A magyar és a lengyel gazdák érdekeit meg akarjuk védeni – szögezte le a magyar miniszterelnök. Hozzátette: nem kifogásoljuk, hogy új pénzügyi alapok jöjjenek létre, de ez ne a régi jól működő támogatási formák rovására történjen.

Orbán Viktor kijelentette, hogy lengyel kollégájával együtt mindketten erős Európát akarnak, részt akarnak venni az Európát javító, felerősítő reformokban, vitákban, és békés fejlődést akarnak. Továbbá erős Közép-Európát is akarnak, mert meggyőződésük, hogy ez szolgálja az érdekeiket és egybevág az EU fő céljával, hogy erős régiókból álljon az erős kontinens, és egy erős Közép-Európa sokat adhat az európai kontinens erejéhez – vélekedett.

Már ismerik az emberek a migrációs kérdés súlyát

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a legnagyobb politikai ügy ma Európában a bevándorlás és a migráció. Azt a parlamentet, amely ma Brüsszelben ülésezik, az európai emberek még a migrációs krízis előtt választottak – mutatott rá.

Úgy vélte, egy év múlva választás lesz, és most már mindenki ismeri a kérdés súlyát, így felvetődik, hogy nem volna-e demokratikusabb megvárni a választást, hogy az újonnan megválasztott parlament zárja le a kérdést. A demokrácia elvét tiszteletben kell tartani – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: erőteljes nyomást fejtenek ki Magyarországra, hogy még a júniusi EU-csúcson lezárhassák a menekültkérdést, ami „szép terv”, de csak olyan lezárás lehetséges, amely teljes egészében találkozik a magyar kormány elképzeléseivel.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a kormányfő kitért rá: a határvédelemre akarunk összpontosítani, nem a migránsok szétosztására. „Nekünk is van szívünk, sőt keresztény nemzet vagyunk”, tudjuk, mit jelent a segítség, és azt az elvet valljuk, hogy a segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni, mert úgy nem lehet segíteni, hogy közben tönkretesszük a saját hazánkat – közölte.

Hozzátette: a Hungary helps program keretében Magyarország segít a Közel-Keleten, és ezt a munkát folytatja a jövőben is.

A miniszterelnök szerint Európa szempontjából Magyarország azzal járul hozzá a migrációs kérdéshez, hogy megvédi Európát a Balkán irányából.

Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón a varsói miniszterelnöki hivatalban (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Virágzó kétoldalú kapcsolatok

A közelmúltban Budapestet az Egyesült Államokkal közvetlen légi forgalommal összekötő lengyel állami légitársaság, a LOT fantasztikus sikereket ér el – hangsúlyozta Orbán Viktor. Jó döntésnek nevezte, hogy első külföldi útja Lengyelországba vezetett.

Orbán Viktor köszönetet mondott Lengyelországnak és a lengyel miniszterelnöknek az elmúlt években Magyarországnak és neki nyújtott támogatásért. „Közép-Európa a barátságokat sokra tartja”, és sosem felejtjük el, hogy a lengyel miniszterelnök a legutóbbi, éles és nehéz választási küzdelem utolsó napjaiban ellátogatott Magyarországra és bátorított minket – emlékeztetett.

A kormányfő szerint Lengyelországban olyan dolgok történnek, amelyekből Magyarország sokat tanul, elszántságot, bátorságot merít, elsősorban a családpolitikát illetően. Lengyelország jó példát mutat, ebből igyekszünk tanulni és átvenni, alkalmazni ezt a politikát Magyarországon – közölte.

Orbán Viktor gratulált a lengyel gazdasági növekedés „kiváló számaihoz”, emellett gratulált a lengyel függetlenség közelgő századik évfordulójához is. Megjegyezte: helyes döntés volt, hogy már harmadszorra Varsóba vezetett az első hivatalos külföldi útja.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és vendége, Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban, a Lazienki királyi palota kertjében (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Orbán: Amint megalakul az új kormány, azonnal benyújtják a Stop Soros törvénycsomagot

Amint megalakul az új magyar kormány, megtartotta első ülését, azonnal benyújtják az Országgyűlés elé a Stop Soros törvénycsomag és az alkotmánymódosítás tervezetét – mondta a kormányfő. Elmondta: a Stop Soros törvénycsomag volt a választás egyik legfontosabb kérdése, ennek megvalósítását vállalták, a magyar emberek erre szavaztak. „Amit mi vállaltunk, azt teljesíteni is fogjuk” – jelentette ki.

A miniszterelnök közölte: már a múlt hét végén végeztek szakmai munkát a miniszterekkel, és összeállították az alkotmánymódosítás és a Stop Soros törvénycsomag tartalmi elemeit.

Morawiecki: Az EU új költségvetés céljait nem valósíthatják meg a kohéziós és az agrárpolitika rovására

A fölényes többséggel megnyert választások után Magyarország tovább halad a reformok útján, és a jövőben is konstruktívan áll az Európai Unió napirendjén levő kérdésekhez – jelentette ki a lengyel kormányfő a sajtóeseményen. Hangsúlyozta: a kvóták kérdésében Magyarország és Lengyelország azonos állásponton helyezkedik el, és ezt az e heti szófiai EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón is képviselni fogják.

Morawiecki teljességgel azonosnak minősítette a 2020 utáni uniós keretköltségvetés céljaira vonatkozó lengyel és magyar álláspontot a „régi szakpolitikák”, a kohéziós és az agrárpolitika folytatását illetően. Más célokat – a védelmi politikát, az innovációk támogatását, a migráció kezelését – nem valósíthatják meg az eddigiek rovására – hangsúlyozta. Szerinte azonos a két ország álláspontja a brit kilépés (Brexit) okozta forráshiányok pótlásáról is.

Orbán Viktor miniszterelnököt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök katonai tiszteletadás mellett fogadta Varsóban, a Lazienki királyi palota előtt (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Regionális együttműködésről beszélve, a lengyel kormányfő fontosnak nevezte a kelet-közép-európai infrastrukturális fejlesztések, köztük a Via Carpatia közlekedési folyosó létesítését, és hangsúlyozta, hogy ezeket „következetesen meg fogják valósítani”.

A lengyel politikus elmondta azt is, hogy Varsó és Budapest álláspontja azonos a migráció és a bevándorlás témájában is, ezt az e heti szófiai EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón is képviselni fogják. Kérdésre válaszolva megerősítette: mindkét ország hangsúlyt helyez a migrációt kiváltó okok kezelésére, az EU külső határainak védelmére, és mindkét területen konkrét lépéseket is tesz.

A lengyel kormányfő fontosnak nevezete továbbá, hogy az EU különbséget tegyen a menedéket keresők és a gazdasági bevándorlók között. Ismételten elutasította a menekültátirányítási kvóták esetleges bevezetését. Az ilyen javaslatok szerinte „a tagállami szuverenitás alapjait” sértik. „Itt nem arról van szó, hogy emberek százairól, ezreiről vagy tízezreiről beszélünk-e (…), itt a szuverenitás védelmének bizonyos jelképei is számításba jönnek” – jelentette ki.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón a varsói miniszterelnöki hivatalban (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

„Ha valaki Nyugat-Európában be akarja fogadni a gazdasági bevándorlókat, mi ezt természetesen nem tiltjuk” – mondta Morawiecki, és hangsúlyozta egyúttal: „itt a Visztulánál mi döntjük el, ki jön vagy ki nem jön Lengyelországba.”

Morawiecki kitért a Brüsszel által kifogásolt lengyel bírósági reformra is. Elmondta: Varsó „nyugodtan, de határozottan” magyarázza európai partnereinek ennek szükségességét. A reform a lengyel kormányfő szerint azért fontos, mert az országnak „a posztkommunista szokásokból kell kilábalnia”, amelyekkel a más történelmi tapasztalattal rendelkező „érett nyugat-európai államok” nem kénytelenek szembesülni.

Orbán Viktor Varsóban találkozik Andrzej Duda lengyel államfővel, Marek Kuchcinskivel, a szejm elnökével, valamint Stanislaw Karczewskivel, a szenátus elnökével. A miniszterelnök megkoszorúzta az Ismeretlen katona sírját, és virágot helyezett el a Memento Szmolenszk-emlékműnél. Ez utóbbi a 2010-es légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnöknek és kísérete tagjainak állít emléket.