Tanácsadó testületté alakítják az EU koszovói jogi és igazságügyi misszióját

 

Tanácsadó testületté alakul júniustól az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziója (EULEX) - közölte Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök pénteken.

Az Európai Unió 2016 júniusában jelentette be, hogy két évvel meghosszabbítja az EULEX mandátumát, majd a koszovói parlament is elfogadta az erről szóló törvényt. Ennek értelmében a koszovói misszió 2018. június 14-ig láthatja el feladatát. Idő közben Brüsszel és Pristina megállapodott abban, hogy a mostani formában nem folytatódik az EULEX megbízatása, június közepétől tanácsadói tevékenységet lát el a testület.

A jogállamiság megteremtésének segítésére az ország 2008-as függetlenségének kikiáltása után alakították ki a missziót, amelyben jelenleg mintegy 1400 koszovói és külföldi megbízott teljesít szolgálatot, akiknek az a feladatuk, hogy gondoskodjanak a függetlenedés folyamatának a jogállami keretben tartásáról, illetve ellenőrizzék a politikai demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartását. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy tanácsadói testületként az EULEX hány munkatársat tart meg.

Az EULEX az utóbbi egy évben többször is a figyelem középpontjába került, a legutóbb tavaly novemberben, amikor lemondott a bírói testületet vezető Malcolm Simmons, mert – mint mondta – az EULEX soraiban több korrupciós ügyre is fény derült, és véleménye szerint a testület megbízatása kifejezetten politikai jellegű volt, például azt várták tőle, hogy lehetetlenítse el az ellenzéki politikusokat.