Soros érdekeit képviselhetik a jogállamiságért küzdő romániai civil szervezetek

 

A kisebbik bukaresti koalíciós párt szerint Soros érdekeit képviselhetik a jogállamiságért küzdő civil szervezetek. Andrei Gerea úgy fogalmazott: egy olyan kampány zajlik, amelynek lényege, hogy elhitessék: Románia a legkorruptabb ország Európában.

2017 februárjában napokig tüntettek Románia nagyvárosaiban az új kormány és az igazságügyi törvény módosítása ellen. A demonstrálók szerint a reform a korrupcióval vádolt kormánypárti politikusoknak kedvez. A jogállamiságért küzdő civil szervezetek azóta folyamatosan szerveznek kormányellenes tüntetéseket.

Soros által támogatott civilek szervezik a tüntetéseket

Az M1 romániai tudósítója elmondta: a legutóbbi ilyen tüntetés márciusban volt, a legközelebbi pedig kevesebb, mint öt nap múlva, szombaton lesz. Európát akarunk, nem diktatúrát jelszóval szervezik a tüntetést, és több tízezer emberre számítanak Bukarestben.

A kisebbik bukaresti koalíciós párt alelnöke szerint az a céljuk, hogy Romániáról egy olyan kép alakuljon ki, mint a legkorruptabb ország Európában. Erről a Főtér nevű román hírportál írt.

Andrei Gerea, a Liberálisok és a Demokraták szövetségének alelnöke közleményében úgy fogalmazott: ezek a nonprofit szervezetek miközben Románia jogállamiságáért küzdenek, valójában éppen annak meggyengítésén és egy párhuzamos állam megerősítésén ügyködnek. A párt alelnöke azt gyanítja, hogy a háttérből Soros György mozgatja a szálakat, ezért szerinte nyilvánossá kell tenni ezeknek a szervezeteknek a finanszírozását.

Itthon elfogadták a civiltörvényt

Magyarországon tavaly júniusban fogadta el az Országgyűlés a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló jogszabályt, röviden a civiltörvényt. Eszerint az egyesületek és alapítványok kötelesek feltüntetni, ha külföldről kapnak támogatást működésükhöz.

Magyarországot és  a kormányt azóta többen bírálták. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított hazánk ellen. A testület ugyanis úgy vélte, hogy a jogszabály indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a tőke szabad mozgását.

Több ország vezető politikusai is azzal vádolják Soros Györgyöt, hogy beleavatkozik egyes nemzetek belpolitikájába, választási kampányába is. Legutóbb Robert Fico volt szlovák kormányfő beszélt arról, hogy a milliárdos destabilizálni próbálja az országot.

Hasonló vádak érkeztek korábban Nagy-Britanniából, Macedóniából és Izraelből is.

A magyar kormány szerint Soros György azon dolgozik, hogy megbuktassa a bevándorlásellenes kormányokat, és káoszt okozzon. A fő célja ugyanis, hogy legalizálja a bevándorlást, a migrációt pedig alapvető emberi joggá emelje.