Pristina számára a legfontosabb cél az EU-tagság elnyerése

 

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

A Zeri.info pristinai hírportál beszámolója szerint Hashim Thaci kifejtette: egyetértettek abban, hogy a nyugat-balkáni térség és az EU soha nem volt még olyan közel egymáshoz mint most, és mindkét félnek az az érdeke, hogy a nyugat-balkáni ország csatlakozhassanak az európai családhoz.

 Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Pristinában tartott sajtótájékoztatón 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Mint mondta: Koszovónak feltétlenül fel kell gyorsítania az európai integráció útján folytatott lépéseit, meg kell fogalmaznia európai perspektíváját, és a lehető legrövidebb időn belül tagjelölti státust kell szereznie. Hozzátette: a május 17-i szófiai nyugat-balkán csúcson Koszovó meg fogja mutatni, készen áll arra, hogy szembenézzen a biztonsági kihívásokkal és felvegye a harcot a szervezett bűnözés ellen.

A koszovói államfő felhívta a figyelmet arra, hogy országának továbbra is érdekében áll a kapcsolat normalizálása Szerbiával. „Koszovó nemcsak a párbeszéd folytatásában érdekelt, hanem abban is, hogy tartós békét biztosítsunk a térségben” – tette hozzá.

Végül aláhúzta, hogy a koszovói állampolgárokkal szembeni vízumkényszerről is tárgyalt az Európai Tanács elnökével, és tájékoztatta mindazokról a lépésekről, amelyeket Pristina a vízumliberalizáció érdekében eddig tett.