Tagadta bűnösségét Abdeslam

 

A legnagyobb kiszabható büntetésre, összesen húsz év börtönre ítélte a brüsszeli bíróság Salah Abdeslamot és társát. A 2015-ös párizsi terrortámadások főszervezőjét egyelőre a belga rendőrök elleni gyilkossági kísérlet miatt vonták felelősségre.

A marokkói származású vádlott nem tett vallomást, mert muszlimellenesnek tartja az európai igazságszolgáltatást. Ezzel kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Ma reggel keddi adásában felidézte annak az algériai muszlim nőnek az esetét, akitől megtagadták az állampolgárságot, miután a francia állampolgársági papírjainak átvételekor vallási okokból nem volt hajlandó kezet fogni a hivatalnokokkal.

„Ha permanensen szembehelyezkednek a bevándorlók a hatóságokkal, akkor ez számukra lesz hátrányos” – mondta az alkotmányjogász.

Abdeslamot az 1994-ben hatályba lépett új francia büntető törvénykönyv alapján emberölés kísérlete vádjával ítéltek 20 év szabadságveszésre. A francia merényletsorozat miatt még nem állították bíróság elé, ez várhatóan a közeljövőben megtörténik.

Ifj. Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy Abdeslam belgiumi bujkálása után született az a törvény, mely szerint a terrorgyanúval vádoltakat kitoloncolhatják Belgiumból, ezért is kerülhetett sor erre a büntetőeljárásra. Kitért arra, hogy a francia és belga börtönök tele vannak migrációs hátterű emberekkel, és ezek az intézmények kiváló terepet szolgálnak a rabok radikalizálódására.

A francia nemzetgyűlés első olvasatban elfogadta az új bevándorlási törvénytervezetet, amely számos szigorítást tartalmaz. A jobboldalról azért bírálták a terveztet, mert enyhének, a baloldalról pedig azért mert túl szigorúnak ítélték.

A francia törvénycsomag része, hogy az illegális határátlépést egyéves börtönbüntetéssel sújtják. Ezzel kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán felidézte, hogy amikor Magyarország az illegális határátlépést a Btk. részévé tette, akkor „jogvédők hada” támadta hazai és nemzetközi fórumokon a magyar megoldást.