Kormányszóvivő: A magyarok számára Magyarország az első

 

Kovács Zoltán a The Washington Post című lapban A magyarok számára Magyarország az első címmel reagált a lapban április elején megjelent írásra, amely a magyarországi demokrácia helyzetét firtatta – olvasói levelében a kormányszóvivő felidézte az április 12-én A demokrácia haldoklik Magyarországon, a világnak van oka aggódni címmel megjelent írást, amelynek következtetését úgy fogalmazta meg a szerző: vicces, hogy „az ország az első” többnyire azt jelenti, hogy a demokrácia az utolsó.

Kovács Zoltán emlékeztetett: Magyarországon az április 8-án tartott parlamenti választásokon 70,2 százalékos, 2002 óta a legmagasabb és 2014-hez képest is nyolc százalékponttal magasabb volt a részvételi arány. „A 2016-os elnökválasztásokon a választói részvétel az Egyesült Államokban csupán 55,7 százalék volt, 2012-ben pedig még ennél is alacsonyabb” – állapította meg Kovács Zoltán kormányszóvivő, majd leszögezte: „Magyarországon a demokrácia él, és jól van.”

További tényeket és adatokat sorolt: a magyarországi munkanélküliség ma 3,8 százalékosra csökkent a 2009-es 11,9 százalékról, „a hazai össztermék növekedési üteme 2017-ben 4,4 százalékot ért el”, szemben a 2009-es 7,9 százalékos csökkenéssel. „2014 óta a reálbérek 44 százalékkal növekedtek, és bevezettük az Európai Unió legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adóját, amely élénkítette a beruházásokat. A választók szeretik ezeket a dolgokat” – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán kormányszóvivő (MTI-fotó: Soós Lajos)

Felidézve a The Washington Postban megjelent korábbi írást, amely szerint Magyarország „uralkodó pártjának mindössze 48 százalékos támogatottsággal sikerült megszereznie az akadálytalan kormányzáshoz szükséges kétharmados szupertöbbséget”. Két korábbi példára emlékeztetett: arra, hogy Nagy-Britanniában Tony Blair és a brit Munkáspárt az 1997-es választásokon a voksok 43 százalékával a parlamenti helyek 64 százalékát szerezte meg, Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke pedig 2008-ban a szavazatok 53 százalékával az elektori testület támogatásának 67 százalékát tudhatta magáénak. „Ez így működik a többségi választási rendszerekben” – állapította meg Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő végezetül hangsúlyozta: „Orbán Viktor miniszterelnök azért aratott ismét földcsuszamlásszerű győzelmet, mert a választók azt akarják, hogy kormányuk számára az ország legyen az első.”