Szöul békeszerződést kötne Észak-Koreával

 

Mun Dzse In dél-koreai elnök csütörtökön kijelentette: meg kellene próbálni békeszerződést kötni Észak-Koreával, hogy hivatalosan is véget vessenek az 1953-ban fegyverszünettel lezárt háborúnak a két ország között.

Véget kel vetni a már 65 éve érvényben levő fegyverszünetnek, és meg kell próbálni aláírni egy békeszerződést a háború lezárásának kihirdetése után – mondta Mun Dzse In újságírók előtt. Hozzátette: a békeszerződés megkötésének feltétele, hogy Észak-Korea adja fel atomprogramját és ballisztikus rakétáinak fejlesztését.

Dél-koreai katonák a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet déli oldalán 2018. április 18-án. A Korea-közi csúcstalálkozó a tervek szerint április 27-én lesz Panmindzsonban. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

A dél-koreai elnök április 27-én találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un csúcstalálkozóját pedig májusra tervezik. Ha a Koreai-közi csúcstalálkozón, illetve a Phenjan és Washington közötti csúcstalálkozón sikerül megállapodni a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről, akkor nem lesz túl nehéz megegyezésre jutni a békéről, az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kapcsolatok normalizálásáról vagy az Észak-Koreának nyújtandó nemzetközi segélyekről – mondta Mun Dzse In.

Washington ragaszkodik ahhoz, hogy Észak-Korea teljeskörűen, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon hagyjon fel nukleáris programjával. Donald Trump szerdán egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „otthagyja” Kim Dzsong Unt, ha úgy látja, hogy nem gyümölcsözőek a tárgyalások.