Orosz kibertámadások érhették Ausztráliát

 

Kibertámadások elkövetésének kísérletével vádolta meg Oroszországot kedden Marise Payne ausztrál védelmi miniszter, aki az általa közzétett közleményben azt írta, titkosszolgálati értesülések és a szövetségesekkel folytatott konzultációk alapján az ausztrál kormány arra a következtetésre jutott, hogy a 2017-ben elkövetett számítógépes támadásokért az orosz állam által támogatott személyeket terheli a felelősség.

Bár a kibertámadások célpontjai ausztrál szervezetek voltak, nincs bizonyíték arra, hogy ezeket a szervezeteket kár is érte. Ennek ellenére az orosz behatolási kísérlet komoly figyelmeztetés, hogy az ausztrál vállalatok és természetes személyek is hekkerek áldozataivá válhatnak – áll a nyilatkozatban.

A miniszter újságíróknak azt is mondta, hogy az orosz kibertámadások célpontja mintegy 400 ausztrál cég lehetett tavaly augusztusban. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia megállapította, hogy ezeknek a behatolási kísérleteknek az elkövetői olyan emberek, akik nem mind Oroszországban élnek, hanem szerte a világban, de orosz állami támogatást élveznek – tudatta a miniszter.