Több ezren ünnepelték Damaszkuszban Kelet-Gúta visszafoglalását

 

Több ezren ünnepelték Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnököt és a szíriai főváros melletti Kelet-Gúta térségének visszafoglalását hétfőn.

Az AFP francia hírügynökség jelentése, illetve a közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint ezrek gyűltek össze Damaszkusz egyik legnagyobb terén, az Umajjád téren, hogy megünnepeljék az évekig a szíriai hadsereg által ostromgyűrűbe zárt, visszafoglalásáig felkelők uralta Kelet-Gúta „felszabadítását”.

Az eseményen részt vevők szíriai zászlókat lengettek, és Bassár el-Aszadot ábrázoló képeket és portrékat emeltek a magasba. Több zászlóra is azt írták: „Üdvözöljük a Szíriai Arab Hadsereg eredményeit” – jelentette az AP amerikai hírügynökség. „Isten, Szíria és csakis Bassár!” – skandálta a tömeg.

Az AFP felhívta a figyelmet, hogy az ünnepségen nagyon sok fiatal volt, iskolás gyerekek is részt vettek.

A damaszkuszi ünnepségen részt vevő egyik fiatal nő a nyugati rakétacsapásokra utalva azt mondta az AFP-nek: „Azért vagyunk itt, hogy megünnepeljük a szíriai hadsereg győzelmét Kelet-Gútában, és azt üzenjünk +Donald+ Trumpnak és szövetségeseinek, hogy megbuktak”. Hozzátette: a légicsapások a nyugati országok tehetetlenségéről tanúskodnak.

Egy másik fiatal azt skandálta, hogy „igen, igen, igen, és még milliószor igen Bassár el-Aszadra”. Hozzátette: „Békében akarunk élni, azt akarjuk, hogy békén hagyjanak minket ezek a +nyugati+ országok, ne avatkozzanak bele az életünkbe”.

Kelet-Gúta térségével az utóbbi fél évben többször is foglalkozott a nemzetközi sajtó a kormányerők ostromzárja miatt kialakult, főként civileket sújtó humanitárius válság miatt. Legutóbb azonban április 7-én került a terület a nemzetközi közösség figyelmének középpontjába, miután az ott fekvő Dúma városát állítólag vegyi fegyveres támadás érte. A nemzetközileg betiltott fegyverekkel legalább hetven embert öltek meg, és ezrek szenvedtek a vegyi támadás hatásaitól. Míg a nyugati országok elítélték a kegyetlen fellépést Dúma lakosságával szemben, és Damaszkuszt tették felelőssé, a szíriai kormány tagadta, hogy bármi köze lett volna a történtekhez, legfőbb szövetségese, Oroszország pedig váltig azt állítja: semmilyen bizonyíték nincs a támadásra.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország azonban megtorlásul precíziós rakétacsapásokat mért több szíriai katonai célpontra szombatra virradóra. A szíriai hadsereg pedig még aznap bejelentette Kelet-Gúta „felszabadítását”.

Eközben a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) igazgatója közölte a szervezet hétfői hágai rendkívüli zárt ülésén, hogy a Dúmába delegált nemzetközi szakértők még mindig nem kaptak hozzáférést az állítólagos vegyi támadás helyszínéhez. Közölte: Szíria és Oroszország a késlekedést a történtek kivizsgálására kiküldött szakértők biztonságának szavatolása körül felmerült problémákkal indokolják.