Kihasználják az európai jogrendszert a migránsok

 

Az európai jogrendszert és a kiskapukat kihasználva próbálnak lavírozni a migránsok, hogy ne tudják őket hazatoloncolni az unió tagállamai – fejtette ki az M1 Ma Este című műsorában a biztonságpolitikai szakértő. Horváth József arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak és a tagállamoknak is változtatni kell a jogrendszerükön.

Amikor Horst Seehofer német belügyminiszter  látogatást tett a német speciális egységeknél, a szakemberek szembesítették azzal, hogy a német erők nem tudnak minden támadásra felkészülni. A veszély ugyanis olyannyira megnőtt, hogy nincs annyi kezük, hogy a „szitán minden lyukat befogjanak” – emlékeztetett az M1 Ma Este című műsorában a biztonságpolitikai szakértő.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vártak a hatóságok az utolsó pillanatig azon terroristák elfogásával, akik állítólag késelést terveztek egy berlini futómaratonon, úgy reagált: ilyenkor az emberek biztonsága a legfontosabb, és egy ilyen látványos akciót mindenképp meg kell állítani. Felhívta a figyelmet, a hatóságok hiába találnak kifent késeket, hiába támasztják alá operatív bizonyítékok azt, hogy ezek az emberek valóban készültek a támadásra, a német jogrendszer nem teszi lehetővé, hogy „teljes erővel lépjen fel a jog”.

Hangsúlyozta: ebből következik, hogy a hatóságok bekerülnek egy mókuskerékbe, hiszen miután szabadon engedik a feltételezett terroristákat, folyamatosan ellenőrizni kell őket.


Kihasználják az európai jogrendszert 

Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, az Európai Uniónak és a tagállamoknak is változtatniuk kell a jogrendszerükön, hogy már az előkészületi szakaszt is büntetéssel lehessen sújtani.

„Mondjuk, azt lehessen mondani, hogy egy húsz centinél hosszabb pengéjű kést mindkét oldalán élesre fennek, akkor azzal már nyilvánvalóan nem az a szándékuk, hogy jól tudjanak kenyeret vágni, hanem ezzel emberélet kioltására készülnek” – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő.

Horváth József arról is beszélt, hogy a menedékkérők kihasználják az európai jogrendszert is: egyre több menedékkérő tesz önfeljelentést terrorista szervezetben viselt tagság miatt, hogy ne toloncolják ki az országból. A szakértő kifejtette: mára a migránsok kiismerték az európai jogrendszert, és a törvényi kiskapukat kihasználva próbálnak lavírozni, hogy megtalálják annak a módját, hogyan maradhatnak Európában. Hozzátette, Németországban vagy Görögországban ez már jelenségnek számít.

A jogrendszer kijátszásának ékes példája, amikor egyes szövetségi államok között ingázva Németországban a migránsok több helyen is felveszik a szociális segélyeket.

„Én azt hiszem, hogy kiismerték most már magukat a német állam működését illetően, és ezeket a jogi kiskapukat kihasználva nagyon kényelmesen meg tudnak élni” – hangsúlyozta Horváth József.

„Eszkalálódott a helyzet”

Azzal kapcsolatban, hogy a Politico nevű hírportál egy svéd újságíró felhívásáról „már-már segélykéréséről” beszámolt, úgy vélekedett, az igazsághoz elég az interneten tájékozódni, hiszen olyan felvételeket lehet találni, amelyeken az látszik, hogy a nyílt utcán támadnak meg gyerekeket „láthatóan bevándorló hátterű emberek”.

„Amikor a mentősök, tűzoltók azt mondják, hogy Svédország bizonyos déli részén levő nagyvárosoknak egyes kerületeibe már rendőri kíséret nélkül nem hajlandók bemenni, akkor azt kell, hogy mondjuk, hogy ott már eszkalálódott a helyzet” – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő.

Hozzátette, tavaly Svédországban több mint 400 fegyveres lövöldözés történt, amelynek több mint negyven halálos áldozata volt. Horváth József felhívta a figyelmet, a politikának azért érdeke, hogy elsimítsa ezeket az eseteket, mert Svédországban hamarosan választások lesznek. Továbbá úgy vélekedett, azok a politikusok, akik mindenféle ellenőrzés nélkül beengedték a tömegeket a saját társadalmuknak tartoznak felelősséggel.