Róháni: Washington közvetlen kapcsolatban áll terroristákkal

 

A Szíria elleni amerikai légi csapások azt bizonyítják, hogy Washington közvetlen kapcsolatban áll terroristákkal – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök a Tasznim hírügynökség beszámolója szerint.

A politikus Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azt hangoztatta, hogy az amerikai támadás akkor történt, amikor Washingtonban úgy érezték, hogy az Irán által terroristának tartott csoportokat kiűzték a fontos kelet-gútai régióból. Szerinte az amerikai támadás megsértette a nemzetközi jogot, és ha ezekre a lépésekre a nemzetközi szervezetek nem válaszolnak, akkor elképzelhető, hogy káosz keletkezik a világban.

Haszan Róháni iráni elnök.   (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Haszan Róháni iráni elnök. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A Teherán Times című helyi lap hétfőn arról írt, hogy Putyin szerint a további nyugati támadások Szíria ellen káoszhoz vezetnének a nemzetközi kapcsolatokban. „Vlagyimir Putyin kiemelten hangsúlyozta, ha folytatódnak az ilyen, az ENSZ alapokmányát sértő műveletek, az elkerülhetetlenül káoszhoz vezet a nemzetközi kapcsolatokban” – idézte szavait az újság

Az Egyesült Államok szombat hajnalban Nagy-Britanniával és Franciaországgal együttműködve megtámadta azokat a szíriai katonai létesítményeket, amelyek feltételezhetően Damaszkusz eltitkolt vegyifegyver-arzenáljához kapcsolódnak. A lépés válasz volt arra, hogy helyszíni jelentések szerint április elején gáztámadás érte a Damaszkusz mellett fekvő Dúma városát. A szíriai kormány tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett be. Az iráni politikai és katonai tisztviselők szombaton élesen elítélték a szíriai katonai létesítmények elleni amerikai támadást. Teherán és Moszkva a szíriai kormány két legszorosabb külföldi szövetségese.