Női akt és letakart görög hős miatt vitázik egy művész és a helyi iszlám közösség

 

Cenzúra, felesleges buzgóság vagy félreértés? – teszi fel a Corriere della Sera című olasz újság, amely arról számol be, hogy a savonai Cairo Montenottéban egy helyi művész kiállítását „cenzúrázták”, hogy az ne zavarja a kiállítással egyidőben zajló, iszlám közösség által szervezett rendezvényt.

Egy meztelen női alakot ábrázoló festményt eltávolítottak, egy szobrot – a görög hős Epaminondas ruhátlan alakját – pedig letakarták az olaszországi Cairo Montenotte színházának előcsarnokában, ahol egy helyi művész kiállítása volt berendezve.

A helyiek körében is vitákat kiváltó „akció” oka az volt a lap szerint, hogy a színház adott otthont vasárnap a Liguria Iszlám Közösség által szervezett rendezvénynek, amelynek témája egyébként a vallásközi párbeszéd volt – idézi fel a Corriere della Sera –, és amely rendezvényen katolikusok és helyi intézmények képviselői, köztük a polgármester is részt vettek.

A művész, Mario Capelli Steccolini közösségi oldalán arról írt, hogy az iszlám közösség „kedvesen és határozottan” megkérte rá, hogy távolítsa el az említett festményt a kiállításról. A szervezők ugyanakkor azt mondják, hogy ők nem ismerték az alkotást és a művész maga ajánlotta fel, hogy eltávolítja azt.

Epaminondas szobrát azonban a közösség takarta le egy vörös lepellel – ismerték el –, egy szertartás megrendezése miatt, és csak rövid időre.

A polgármester a lapnak elmondta, hogy a maguk részéről nem intéztek kérést a művész felé sem a festmény eltávolítására, sem a szobor lefedésére. Leszögezte ugyanakkor: ismeri a helyi iszlám közösség képviselőit, akik toleráns emberek és az integrációért dolgoznak. A városvezetőnek az a benyomása, hogy csakis félreértésről lehet szó.