Nem közelednek az álláspontok a nagyhatalmak között

 

Meg lehetne állapítani száz százalék bizonyossággal, hogy ki vetett be vegyifegyvert Szíriában – mondta az M1 Ma Este című műsorában a biztonságpolitikai szakértő. Gyarmati István megjegyezte, a kérdés csak az, hogy a nagyhatalmak mennyit akarnak még várni.

Habár a száz százalékos bizonyosság eléggé ritka, de alapvetően meg lehet állapítani, hogy ki vetett be vegyifegyvert Szíriában, mondta a biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma Este című műsorában. Gyarmati István megjegyezte, a nagy kérdés az, hogy várnak-e arra, hogy még több bizonyíték legyen, vagy megpróbálnak döntést hozni megfelelő alapossággal, de nem száz százalékos bizonyossággal.

Úgy vélekedett, a vegyifegyvert Aszadnak azért lehetett érdeke bevetni, hogy elrettentse az embereket attól, hogy valamilyen módon támogassák a felkelőket. Hozzátette, az is egy lehetőség, hogy Aszad jóváhagyása nélkül, helyi parancsnok döntött a vegyifegyverek bevetéséről. Azt mondta, az sem kizárt, hogy kis csoportok kezén is vannak ilyen fegyverek.

Szó esett arról is, hogy iszlamista csapatok követhették el a bombázást, amelyek harcolnak az Aszad-reszim ellen egy iszlamista ideológia jegyében.

Azzal kapcsolatosan, hogy Oroszországnak szövetségesként helyt kell állnia Aszad döntéseiért, úgy vélekedett, Oroszországnak egyre kényelmetlenebb az iráni szövetséges és valószínűleg Aszaddal is ez a helyzet, hiszen nem képes a nemzetközi közösség arra, hogy együtt leüljenek tárgyalni. Megjegyezte, Oroszország abban az esetben „engedi el Aszad kezét”, ha olyan rezsim marad hatalmon, amely megtartja az orosz bázisokat, de nem feltétlenül annyira diszkreditált mint Aszad.

Az orosz-amerikai konfliktusról azt mondta, feszegetik a határokat, de viszonylag racionális vezetése van mindkét országnak, ezzel szemben aggasztónak tartja Iránnak azt a törekvését, amely szerint Szíriában egy katonai bázist alakítana ki, hiszen ez már egyszer megtörtént Libanonban, amelynek „óriási” következményei voltak.