A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet ellenőrei még nem jutottak el Dúmába

 

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőrei eddig nem látogathattak el az állítólagos vegyifegyver-támadás színhelyére, a Damaszkusz közelében fekvő Dúmába - e közölte hétfőn az OPCW. Egy orosz tisztségviselő később arról tájékoztatott, hogy az OPCW-küldöttség szerdán felkeresheti a helyszínt.

„A damaszkuszi előkészítő tárgyalásokon részt vevő szíriai és orosz vezetők arról tájékoztatták a tényfeltáró csapatot, hogy még mindig vannak kidolgozásra váró megoldatlan biztonsági kérdések, mielőtt felvonulhatnának a helyszínre” – közölte Ahmet Üzümcü, a szervezet főigazgatója.

A jelenleg Damaszkuszban tartózkodó, kilenc szakértőből álló OPCW- küldöttség számára a lehető leghamarabb engedélyezni kell a dúmai látogatást – mondta a főigazgató az OPCW végrehajtó tanácsának hétfői hágai ülésén.

A szíriai hatóságok felajánlották, hogy a szakértők készítsenek interjút a szíriai fővárosban tartózkodó 22 szemtanúval.

Közép-európai idő szerint az esti órákig nem történt előrelépés az OPCW-küldöttség dúmai látogatásának ügyében. Igor Kirillov, az orosz védelmi minisztérium tisztségviselője hétfő este közölte egy hágai sajtótájékoztatón, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet ellenőrei már csak szerdán látogathatnak az állítólagos vegyi támadás helyszínére.

Az OPCW hétfői hágai rendkívüli zárt ülésén Kenneth Ward amerikai nagykövet úgy fogalmazott: az Egyesült Államoknak az a gyanúja, hogy Oroszország akadályozza a szakértőket Dúma elérésében, továbbá oroszok vagy szíriaiak manipulálhatták a támadás potenciális bizonyítékait a helyszínen.

Oroszország, élén Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel elutasította a vádakat. Lavrov kijelentette, hogy garantálja, Oroszország nem manipulálta a helyszínt, valamint a támadásra nincsen semmilyen bizonyíték.

Nyugati vezetők szerint április 7-én klórgázt vetettek be az utolsó, még lázadó kézen lévő kelet-gútai városban. A Fehérsisakok nevű szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen állapíthatók meg „vegyi anyag” okozta tünetek. Más beszámolók a halálos áldozatok számát legalább 70-re teszik, és mintegy 1000-re a vegyi támadás hatásait elszenvedőket. Washington és a szövetségesei a szíriai kormányt vádolják a vegyifegyver-támadás elkövetésével. Szíria és legfőbb szövetségese, Oroszország elutasítja ezt az állítást.

Elképzelhető, hogy Oroszország manipulálta a vegyi támadás helyszínét

Az Egyesült Államok úgy tudja, hogy orosz szakértők elmentek arra a dúmai helyszínre, amelyet április 7-én vegyifegyver-támadás ért, és elképzelhető, hogy manipulálták a helyet – jelentette ki Kenneth Ward amerikai nagykövet a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hétfői hágai rendkívüli zárt ülésén.

Az orosz nagykövet azonban egy Twitter-bejegyzésében azt írta: Oroszország célja biztosítani az OPCW helyszíni vizsgálóbizottságának biztonságát, és nem beleavatkozni annak munkájába. Szerinte éppen a szíriai vegyifegyver-létesítmények elleni szombat hajnali amerikai–brit–francia légi csapások ássák alá a vizsgálóbizottság hitelességét.