A török kormányfő-helyettes szerint Ankara nem áll egyik résztvevő ország oldalán sem a szíriai konfliktusban

 

A török politikus kifejtette: Ankara helyteleníti, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben egy Törökország által ugyancsak terrorszervezetnek tartott kurd milíciával, a Népvédelmi Egységekkel (YPG) lép fel Szíriában.

Bozdag leszögezte: Törökország Szíria-politikája a jog és az igazság mellett foglal állást. Ankara egyúttal ellenzi, hogy némely országok feltétel nélkül támogatják a szíriai rezsimet, amely már ennyi bűnt követett el, és e tekintetben a török álláspont eltér az orosz és iráni politikától – tette hozzá.

 A légi utántöltés befejeztével ez az amerikai bombázó Szíria felé tartott, ahol később vegyifegyver-létesítményeket támadott (MTI/AP/Amerikai védelmi minisztérium)

Hangsúlyozta: ha az igazság azt követeli meg, Törökország mind Washingtonnal, mind pedig Moszkvával és Teheránnal együttműködik. Bozdag szavaival Emmanuel Macron francia elnök azon vasárnapi kijelentéseire reagált, amelyekben az amerikai-brit-francia koalíciónak a szíriai rezsim ellen végrehajtott szombat hajnali légicsapásait üdvözölte. A nyugati országok a szíriai kormányerőknek a felkelők erődítményeként szolgáló Dúma városban április 7-én elkövetett állítólagos vegyi támadására válaszul léptek fel.

Macron vasárnap azt mondta, hogy „ezzel a beavatkozással a témában leválasztottuk az oroszokat a törökökről. A törökök elítélték a vegyi fegyverek használatát és támogatták hadműveletünket” – tette hozzá a francia elnök. Miközben Törökország a mérsékelt arab ellenzéket támogatja a szíriai polgárháborúban, Moszkvával és Iránnal közös erőfeszítéseket tesz a konfliktus politikai rendezéséért.