A japán miniszterelnök lemondására számít egyik elődje

 

Júniusban lemondhat a botrányok tépázta, egyre csökkenő népszerűségű Abe Sindzó japán kormányfő – mondta el Koidzumi Dzsunicsiró egykori miniszterelnök egy hetilapnak hétfőn.

„Nem mond le Abe a parlamenti ülésszak végével?” – tette fel a kérdést a volt kormányfő. A jelenlegi ülésszak június 20-án zárul. A miniszterelnök nukleáris politikáját bíráló Koidzumi szerint jelentős kárt okozna a Liberális Demokrata Párt (LDP) szenátusi jelöltjeinek a jövő nyári felsőházi választásokon, ha Abe továbbra is görcsösen ragaszkodna a hatalomhoz.

Tokió, 2018. április 14. Tiltakozók követelték a Abe Sindzó japán kormányfő lemondását (MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Egy, a Nippon tévécsatornán ismertetett vasárnapi közvélemény-kutatás szerint Abe támogatottsága csupán 26,7 százalékos; a legalacsonyabb azóta, hogy a konzervatív politikus 2012 decemberében hivatalba lépett. Az Aszahi napilapban hétfőn közzétett felmérés 31 százalékra becsülte a kormányfő támogatottságát.

 Szombaton a szervezők szerint mintegy 50 ezren követelték a kormányfő távozását a parlamentnél tartott tüntetésen. Abében azt követően ingott meg a választók bizalma, hogy kiderült: kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli igazgatója volt. A kormányfő tagadta, hogy visszaélt helyzetével, de az Aszahiban ismertetett közvélemény-kutatás szerint a szavazók kétharmada ezt nem hiszi el.

A bajt tetézi, hogy a Sindzsó folyóirat azzal vádolta meg a pénzügyminisztérium egyik vezető tisztségviselőjét, Fukuda Dzsunicsit, hogy több újságírónőt szexuálisan zaklatott. Fukuda tagadta a vádakat. Az olvadó népszerűségi mutatók meghiúsíthatják Abe reményét, hogy szeptemberben harmadszor is megválasszák a Liberális Demokrata Párt élére. Egyesek korai távozásának lehetőségét firtatják, míg mások szerint a kormányfő előrehozott választásokhoz folyamodhat, ahogy azt tavaly októberben tette, amikor szintén mélyponton volt a népszerűsége.

A Kyodo japán hírügynökség hétvégi felmérése szerint a válaszadók többsége (26,6 százaléka) Isiba Sigerut látná legszívesebben a miniszterelnöki tisztségben. A korábban kormánytagként tevékenykedő Isiba jelezte, kész kihívni Abét. Ugyancsak népszerű Koidzumi Sindzsiro, a volt kormányfő fia, akit a megkérdezettek 25,2 százaléka vélt a legrátermettebbnek a tisztségre. Abe a harmadik helyen végzett 18,3 százalékkal.