Szakértő szerint nem lesz világháború a szíriai konfliktusból

 

Elhúzódó válságra kell számítani Szíriában, de nincs akkora tétje a háborúnak, hogy abból egy újabb világégés robbanjon ki, és a szemben álló felek is el akarják ezt kerülni – mondta Dezső Tamás asszirológus az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

A múlt szombati vegyi fegyveres támadásról szólva kiemelte, hogy annak hátteréről a nyugati szövetségesek titkosszolgálati úton már értesülhettek, ám perdöntő bizonyíték egyelőre nem került a nyilvánosság elé. Hasonló fegyverek bevetésére már többször volt példa az elmúlt években – tette hozzá.

Dezső Tamás megjegyezte, hogy Szíria etnikai és vallási törésvonalakon fekszik, a konfliktus mögött pedig ott áll többek között az Egyesült Államok, Oroszország, Törökország és Izrael is. Utóbbi legfőbb ellensége, Irán ráadásul Szírián keresztül akar kijutást szerezni a Földközi-tengerre – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a szíriai konfliktusban a felek nem közvetlenül, hanem a szíriai frontokon keresztül és a helyi erőket felhasználva küzdenek egymással, így Törökország elsősorban a helyi arabokat, az Egyesült Államok pedig a kurdokat támogatja.