Feltételezett vegyi támadást követtek el Dúma ellen

 

Legalább negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térség legnagyobb városa, Dúma ellen végrehajtott vegyi támadás következtében – állította szombati jelentésében az al-Dzsazíra pánarab televíziós hírcsatorna, nem tudni azonban, hogy a harcoló felek közül melyik vetette be a mérges klórgázt, az állami média pedig a vegyi támadás tényét is tagadja.

A szíriai lázadók utolsó erődítményeként szolgáló városban a Fehérsisakosok (White Helmets) nevű híres szíriai mentőcsapat tagjai segédkeznek a mérgezést szenvedett túlélők ellátásban. A csapat tagjai holttestek fotóit mutatták a sajtónak, az áldozatok között sok gyermek is van. A Fehérsisakosok szerint civil lakosok százai szenvedtek mérgezést a vegyi támadás következtében, egy helyi önkéntes orvos elmondta, hogy csaknem ezer ember légzési nehézségekkel küszködik. A halottak száma emelkedhet – tette hozzá.

Dúma, Szíria – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

Dúma, Szíria – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A SANA szíriai hírügynökség jelentése szerint nem is történt vegyi támadás, e forrás szerint az erről szóló hírek a lázadók által terjesztett „koholmányok”, melyek célja megállítani a kormányerők nyomulását. Pénteken több nap után először ismét összecsapások voltak Dúma térségében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet szerint a szíriai légierő – orosz támogatással – mintegy negyven csapást mért a városra és környékére, ennek következtében 27 ember, köztük öt gyerek életét vesztette, többtucatnyian megsebesültek.

A szíriai állami televízió megerősítette, hogy „megtorló csapásokat” mértek a lázadókra, mert ők előzőleg rakétával támadták meg a főváros több kerületét, és megöltek két lakost. Szombaton a szíriai orosz békéltetőközpont parancsnoka közölte, hogy a Dzsejs al-Iszlám iszlamista lázadószervezet újraindította hadműveleteit a szíriai kormányerők ellen, miután új vezetők vették át a hatalmat benne.

Az USA aggodalmának adott hangot

Az amerikai külügyminisztérium riasztónak nevezte szombat éjjel kiadott közleményében a szíriai Dúma városa ellen elkövetett feltételezett vegyi támadást. A tárca közleményében hangsúlyozták: ha bebizonyosodik, hogy a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta legnagyobb városában, Dúmában azért haltak fulladásos halált mintegy negyvenen, mert a város ellen valóban vegyifegyver-támadást követtek el, akkor erre a nemzetközi közösségnek választ kell adnia.

Megsemmisült épületek romjai közt mennek emberek Szíriában – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Mohammed Badra)

Megsemmisült épületek romjai közt mennek emberek Szíriában – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Mohammed Badra)

Az orosz diplomáciai tárca dezinformációnak minősítette az amerikai külügyi állásfoglalást, azzal gyanúsítva meg Washingtont, hogy „kitalált ürüggyel” katonai beavatkozást készít elő Szíriában. Moszkva szerint a Nyugat „a terroristák és a kibékíthetetlen, a politikai rendezésétől elzárkózó radikális ellenzék” megvédelmezésére, egyúttal pedig egy kívülről végrehajtandó lehetséges csapás igazolására törekszik. Az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy „abszolút megengedhetetlen és a legsúlyosabb következményekkel járhat” a katonai beavatkozás Szíriában, ahol „a törvényes szíriai kormány meghívására orosz katonák tartózkodnak”. A tárca rámutatott, hogy a békítési központ és a szíriai kormányerők a humanitárius folyosókon keresztül folytatják a civil lakosság kimenekítését Kelet-Gútából.

Moszkva cáfolja a vádakat

Valótlanok azok a híresztelések, amelyek szerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be a militánsok ellen a Kelet-Gútához tartozó Dúmában – közölte kedden Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szembenálló szíriai feleket békítő orosz központ szóvivője. „Határozottan cáfoljuk ezt az információt!” – mondta Jevtusenko. A tábornok közölte, hogy a központ kész Dúmának a militánsok alóli felszabadítása után azonnal vegyvédelmi szakértőket küldeni a helyszínre, hogy azok adatokat gyűjtsenek, amelyek cáfolni fogják a vegyi támadásra vonatkozó jelentéseket. A szóvivő szerint „egy sor nyugati ország” igyekszik megakadályozni a militánsok Kelet-Gútából való elszállítását célzó műveletet, ezért terjesztik azt, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be.

Ferenc pápa ismét felemelte szavát a szíriai háború miatt

Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap elhangzott  Úrangyala-imádság (Angelus) után elítélte a szíriai gáztamádást, amit a pusztítás megbocsájthatatlan eszközeként minősített. Kijelentette: „nincs olyan, hogy jó vagy rossz háború. Semmi, de semmi sem igazolja az ilyen pusztító eszközök bevetését a védtelen emberek és a lakosság ellen”.