Ezrek tüntetnek Párizsban az antiszemitizmus ellen

 

Ezrek kezdtek tiltakozó akciót szerda este Párizsban az antiszemitizmus ellen. A tiltakozó menet résztvevői között van a kormány több minisztere, továbbá a politikai pártok és civil szervezetek képviselői.

A menet a Nation térről indult a múlt héten meggyilkolt idős zsidó nő, Mireille Knoll Párizs keleti részében lévő lakásához. A menet élén civil szervezetek képviselői haladtak kezükben fehér rózsával, őket képviselők követték háromszínű vállszalagban.

A Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa (CFIF) szervezte menet élén vonult több miniszter és államtitkár, közöttök Gérard Collomb a belügyi, Francoise Nyssen a kulturális és Jean-Michel Blanquer az oktatási tárca vezetője.

Valamennyi párt képviselői jelent voltak a menetben, így Christophe Castaner, a kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) vezetője és a kormány parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkára, Laurent Wauquiz, a jobboldali Köztársaságiak (LR) elnöke, Gérard Larcher, a szenátus elnöke (LR), Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere és Pierre Laurent, a Francia Kommunista Párt főtitkára.

A résztvevők között volt a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) alelnöke, Anouar Kbibech, Enrico Macias és Patrick Bruel énekesek, valamint Marek Halter író.

Jean-Luc Mélenchonnak, a szélsőbaloldali Lázadó Franciaország (LFI) vezetőjének és a Marine le Pennek, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnökének az érkezése – akiknek a részvételét a CRIF a “szélsőségek” elutasítása jegyében nemkívánatosnak minősítette -  lökdösődést és zavart váltott ki a tömegben.

Több tucatnyi fiatal kifütyülte az LFI és az FN politikusait, míg másik helyeselték a részvételüket. „A helyünkön vagyunk” – reagált Marine Le Pen, míg Jean-Luc Mélenchon “másodlagos jelentőségűnek” nevezte “a 40 megszállott” reakcióját.

Az izraelita konzisztórium a menet után gyászszertartást tart egy párizsi zsinagógában Mireille Knoll emlékére.

Jeruzsálemben gyertyagyújtással emlékezett meg az izraeli franciaajkú közösség több tucatnyi tagja, az izraeli és francia himnuszt elénekelve a Párizs téren. Mintegy nyolcvanan – többségükben Izraelbe települt francia zsidók – hajtottak fejet az idős nő emléke előtt, aki túlélte a holokausztot, hogy 75 évvel később azért gyilkolják meg, „mert zsidó volt”.

Emmanuel Macron elnök, aki szerda délután részt vett az idős nő temetésén, a Twitteren közzétett üzenetében párhuzamot vont Mireille Knoll meggyilkolása és a pénteki dél-franciaországi túszejtés között. A trebes-i terrorista, akárcsak Mireille Knoll gyilkosa, tagadja az élet értékét, megszentségtelenítette szent értékeinket” – írta az államfő.

A 85 éves Mireille Knoll késszúrásokkal teli, részben megégett holttestére péntek este találtak abban a lakásban, ahol az idős asszony egyedül élt és ahol szándékos gyújtogatás történhetett. Az asszonyt 11 késszúrással ölték meg, a lakásban legalább öt helyen gyújtottak tüzet a belügyminisztérium tájékoztatása szerint. Az ügyészség hétfőn este, a két gyanúsított – egyikük az idős nő szomszédja – tanúvallomása alapján nyilvánította antiszemita jellegűnek a gyilkosságot.

Mireille Knoll 1932-ben született Párizsban, zsidó vallású volt, 1942 júliusban túlélte a Vel d’Hiv razziát, amely Franciaországban a zsidók legjelentősebb tömeges begyűjtése volt a náci haláltáborokba történő deportálások előtt. A nő anyjával Portugáliába menekült a második világháború idején, majd visszatért Párizsba, s egy 2000-ben elhunyt holokauszt túlélőhöz ment feleségül.

Alig egy évvel ezelőtt egy hasonló jellegű antiszemita gyilkosság történt Franciaországban: 2017 áprilisában egy 65 éves ortodox zsidó nőt gyilkolt meg otthonában a szomszédja. Hosszú hónapokig tartó jogi csatározás után a vizsgálóbíró március elején minősítette antiszemita jellegűnek az emberölést.

Franciaország lakosságának kevesebb mint egy százaléka zsidó, de a több mint félmilliós közösséget éri a gyűlöletkeltő cselekmények mintegy harmada. Az elmúlt tíz évben 11 antiszemita jellegű gyilkosság történt a zsidó szervezetek szerint az országban.