A balti fővárosokban és Varsóban bekérették az orosz nagyköveteket

 

A TASZSZ szerint Rigában, Vilniusban és Tallinban közép-európai idő szerint 14 órára, Varsóban 12 órára várják az orosz misszióvezetőket. A hírügynökség a lépést azzal hozta összefüggésbe, hogy a múlt heti brüsszeli EU-csúcs részvevői úgy döntöttek: a Szkripal-ügy miatt konzultációra visszarendelik az unió moszkvai nagykövetét.

Több EU-tagállam – köztük Franciaország, Lengyelország és a három balti állam – jelezte akkor, hogy a brit példát követve hazarendeli misszióvezetőjét, vagy orosz diplomatákat fog kiutasítani.

Salisbury, 2018. március 10. Bűnügyi szakértők vizsgálódnak Szergej Szkripal korábbi orosz kettős ügynök mérgezése ügyében a dél-angliai Salisbury temetőjében 2018. március 10-én, hat nappal az után, hogy eszméletlen állapotban találtak rá a brit külső hírszerzés, az MI6 66 éves volt ügynökére és 33 éves lányára, Julijára a városban. A volt kém és lánya életveszélyes, de stabil állapotban fekszik egy salisburyi kórházban, a brit hatóságok szerint nagyon ritka idegméreggel mérgezték meg őket. (MTI/EPA/Neil Hall)

Bűnügyi szakértők vizsgálódnak Szergej Szkripal korábbi orosz kettős ügynök mérgezése ügyében a dél-angliai Salisbury temetőjében 2018. március 10-én, hat nappal az után, hogy eszméletlen állapotban találtak rá a brit külső hírszerzés, az MI6 66 éves volt ügynökére és 33 éves lányára, Julijára a városban. A volt kém és lánya életveszélyes, de stabil állapotban fekszik egy salisburyi kórházban, a brit hatóságok szerint nagyon ritka idegméreggel mérgezték meg őket. (MTI/EPA/Neil Hall)

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.

London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok nyilatkozataikban felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzel fogható bizonyítékokat követel.

A Bloomberg hírügynökség szombaton közölt értesülése szerint Donald Trump amerikai elnök arra készül, hogy a Szkripal-ügy miatt kiutasítson több tucat orosz diplomatát, amit valószínűleg hétfőn fog bejelenteni. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hírre reagálva hétfőn újságíróknak elmondta, hogy Moszkva erről a szándékról nem kapott hivatalos értesítést Washingtontól, de ha az Egyesült Államok ilyen döntést hoz, Oroszország a kölcsönösség alapján fog válaszolni.