A V4-ek közös csoportot hoztak létre a támogatott lakhatásért

 

Lakóotthon helyett család - évek óta ez a prioritás a szociális ellátásban. Ezt akarják elérni azok az intézmények is, amelyek a fogyatékos emberekkel foglalkoznak. A visegrádi országok most közös csoportot is létrehoznak ezért.

A négy országnak közösek a gyökerei; az államszocializmus idején a fogyatékosokat „eldugták”, ezt a szemléletet nemzedékekbe oltottak bele, ez ellen pedig küzdeni kell – mondta Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1-en.

Hozzátette: a fogyatékosok intézményi ellátása tömegintézményekben, egyházak által fenntartott kolostorokban, kúriákban és nem erre a funkcióra épült épületekben történt. Ezek lebontása közös feladat – fűzte hozzá. Mint mondta, egyéni szükségleteket kell felmérni és egyéni megoldásokat kell nyújtani. 2011-ben került elfogadásra a magyar stratégia, mely hosszú időtávot tűz ki a feladatra.

15-17 ezer ember érintett a folyamatban, és uniós pénzből csupán 660-an tudtak kiköltözni az első hullámban. Ám emellett civil egyházi fenntartással elkezdődött a fejlődés, melynek köszönhetően 1000-1200 ember újszerű ellátási formában részesül – fogalmazott.

Jelenleg zajlik egy pályázat – 2020-ig – , melyben 2500 férőhelyet lehet kiváltani és további 7500 férőhelyre van forrás – emelte ki az államtitkár.

A támogatott lakhatás lényege, hogy a fogyatékossággal élő embernek speciális segítséget nyújtanak, ami lehet a szállításban, vagy kommunikációs területen akár. Emellett ahhoz, hogy az önállóságot elérjék, az első években segítenek például bevásárolni, főzni, takarítani, majd ezt a fogyatékossággal élők megtanulják egyedül is elvégezni – mondta el Nyitrai Imre.