Csütörtökön kinevezi az új szlovák kormányt az államfő

 

Andrej Kiska szlovák államfő csütörtökön kinevezi az új összetételű kormányt, amelynek névsora kedden vált véglegessé – ezt maga Andrej Kiska jelentette be Pozsonyban szerdán, miután találkozott a leendő kabinet új tagjaival.

Az új kabinet névsorát azután változtatta meg jelenlegi, végső változatára Peter Pellegrini kijelölt miniszterelnök kedden, hogy ugyanaznap Andrej Kiska – Szlovákia történetében eddig példátlan módon – megtagadta a kijelölt miniszterelnök által előterjesztett kormánylistán szereplő kabinet kinevezését.

Miután Andrej Kiska csütörtökön kinevezi az új szlovák kormányt, a kabinetnek várhatóan már pénteken bizalmat szavaz a pozsonyi törvényhozás.

Miután közölte, hogy kinevezi az új kormányt, a szlovák elnök azt mondta: „nem százszázalékosan elégedett” annak összetételével, de államfőként nem fogja túllépni azokat a (jogi) kereteket, amelyeket számára az alkotmány biztosít. Kiska ezzel arra utalt, hogy amikor kedden megtagadta az elé terjesztett kabinet kinevezését, nemcsak példa nélküli lépést tett, de az is felmerült, hogy egyáltalán volt-e joga megtagadni a parlamenti többséggel rendelkező koalíció által jelölt kabinet kinevezését.

A kinevezése óta Robert Fico leköszönt kormányfő politikai ellenlábasának számító, s a legerősebb kormánypárt az Irány – Szociáldemokrácia politikájával rendszerint szembehelyezkedő Andrej Kiska döntésének bejelentése után annak a véleményének is hangot adott, hogy a leendő kormánynak nemcsak a parlament bizalmát kell megszereznie, hanem „a nyilvánosságét is”, ami az elnök szerint „nehéz feladat lesz”. Kiska ezzel az újságíró-gyilkosság után több szlovákiai városban elkezdődött tüntetéssorozatra utalt, amelynek következő epizódjára pénteken kerül sor a szervezők szerint.

Kiska még kedden, a kabinet kinevezését elutasító első döntése után fogadta és köszönetet mondott azoknak a „polgári aktivistáknak”, akik megszervezték azokat a megmozdulásokat, amelyeken az elmúlt hetekben a kormány lemondását, majd Robert Fico pártjának a közéletből való távozását és előre hozott választások kiírását követelték.

A leendő új szlovák kormányban a miniszterelnök személyén kívül az előzőhöz képest négy változás lesz. Új vezető lesz a legerősebb kormánypárthoz, az Irány – Szociáldemokráciához tartozó belügyi tárca élén, ahol a posztjáról lemondott Robert Kalinák helyét Tomás Drucker eddigi egészségügyi miniszter veszi át. Ebből adódóan változik az egészségügyi minisztérium vezetőjének személye, aki a tárca eddigi államtitkára, Andrea Kálavská lesz. A posztjáról ugyancsak leköszönt kulturális miniszter, Marek Madaric helyét Lubica Lasáková, az Irány besztercebányai megyei szervezetének elnöke veszi át, a befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes posztjára – amelyet eddig Peter Pellegrini töltött be – pedig Richard Rasi kassai főpolgármester kerül.

Új vezetője lesz a – Most-Híd hatáskörébe tartozó – igazságügyi tárcának is, amelynek eddigi vezetője a vegyespárt szlovák tagozatához tartozó Lucia Zitnanská, nem kívánt feladatot vállalni az új kormányban. Az igazságügyi tárcát Gál Gábor, Bugár Béla pártjának eddigi parlamenti frakcióvezetője kapta.