Magyarország nem enyhít a határvédelmen

 

Európa megtelt, a kontinens határait meg kell védeni azért, hogy az illegális bevándorlók ne jussanak be az Európai Unióba – erről beszélt Orbán Viktor, miután találkozott az Európai Néppárt frakcióvezetőjével. Eközben – néhány nappal az újabb uniós csúcs előtt – arra figyelmeztetett a miniszterelnök, hogy Brüsszelben már ebben a félévben át akarják erőltetni a bevándorlást bátorító és támogató európai szabályokat, amit mindenképpen meg kell akadályozni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig megerősítette az ENSZ Emberi Jogi bizottságában, hogy a magyar kormány szerint a bevándorlás rossz és veszélyes.

A soron következő uniós csúcstalálkozó napirendi pontjait vitatták ma meg az Országgyűlés Európai Uniós Konzultációs Testületének zárt ülésén. A miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy az uniós csúcs döntő kérdése a bevándorlás lesz. A kormányfő úgy fogalmazott: nyilvánvaló, hogy július elsejéig át akarják préselni rajtunk az új bevándorlást bátorító és támogató európai szabályokat.

„Nekünk ezt meg kell akadályoznunk, szembe kell ezzel fordulnunk, ebből a szempontból lesz jelentősége a mostani csúcstalálkozónak, de a döntő ütközet majd júniusban következik be. Fontos, hogy Magyarország a választások előtt és a választások után is képes legyen megvédeni a saját érdekeit. Ennek jegyében utazunk majd Brüsszelbe” – fogalmazott Orbán Viktor.

Támogatni kell azokat az országokat, amelyek megvédik az unió határait

A magyar miniszterelnök később tárgyalást folytatott az Országházban az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjével. Manfred Weber a megbeszélés után azt mondta: támogatni kell azokat az országokat, amelyek, akár kerítéssel is, de megvédik az Európai Unió határait.

„Akik készek megvédeni a határainkat az illegális migránsoktól és az embercsempészektől, azokat a politikusokat támogatnia kellene az Európai Uniónak, nem pedig kritizálni őket” – mondta Manfred Weber.

Európa megtelt

Európa megtelt, amiből az következik, hogy a kontinens határait meg kell védeni – mondta Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón. A miniszterelnök hozzátette: a magyar kormány európai szinten csak egy olyan új migráns-szabályozáshoz tud hozzájárulni, amely garantálja a határok védelmét.

„Nekünk nem a migránsok elosztásával kell foglalkoznunk, kötelező kvóta szóba sem jöhet, hanem nekünk azzal kell foglalkoznunk, hogy ne tudjanak bejutni Magyarország és az Európai Unió területére illegális migránsok. Ezért mondom azt, hogy Európa megtelt, és a határokat meg kell védeni, ez a kiinduló pontja a magyar tárgyalási pozíciónak” – hangsúlyozta a kormányfő.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint tavaly csaknem megkétszereződött a Spanyolországban beadott menedékkérelmek száma a 2016-os adatokhoz képest. A teljes Európai Unióban pedig 650 ezer új menedékkérelmet jegyeztek be, a legtöbbet Németországban.

A magyar kormány a migrációt rossz és veszélyes folyamatnak tartja, amelyet nem ösztönözni és szervezni kell, hanem megállítani – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ emberi jogi bizottsága előtt Genfben. Szijjártó Péter kiemelte: a vita ma arról szól, hogy elismerjék-e a migrációt alapvető emberi jogként, de ezt Magyarország elutasítja.

A migráció nem alapvető emberi jog

„A migráció az nem alapvető emberi jog. És mi azt gondoljuk, hogy senkinek sincsen olyan joga, hogy felkel, és rábök a térképre, hogy ő melyik országban kíván letelepedni, és aztán árkon-bokron keresztül odamegy. Ez abszurd, ilyen nincs” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Ezzel szemben alapjog a biztonságos élethez való jog – tette hozzá Szijjártó Péter. Mint mondta, ezért a magyar kormány nem fog enyhíteni a határvédelmének szigorán, a magyar határt továbbra is csak és kizárólag szabályosan lehet átlépni.