Megváltozik Róma migrációs politikája

 

Itália az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, így kérdéses, milyen befolyással lehet majd a német-francia tengelyre. Hogy Rómának milyen kapcsolata lesz Berlinnel, az döntően attól függ, milyen kormány kerül hatalomra.

A kormányalakítás még nem kezdődött el Olaszországban, de a választásokat a Liga vezette jobbközép koalíció nyerte meg, a legtöbb szavazatot pedig az 5 Csillag Mozgalom szerezte, az egyeztetések már megkezdődtek.

Ha ők vezetik majd Olaszországot, akkor Róma migrációs politikája egyértelműen meg fog változni, és szigorodni fog, hiszen a Liga választási ígérete az volt, hogy Magyarország példájára lezárja a határokat, és kiutasítják az illegális bevándorlókat Olaszországból. Hasonlóan szigorú migrációs politikát hirdetett meg az 5 Csillag Mozgalom is – mondta az M1 római tudósítója.

Matteo Salvini, a radikális jobboldali Északi Liga vezetője sajtótájékoztatót tart pártjának milánói székházában az olasz parlamenti választások után, a 2018. március 5-én. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)

Merkel és Macron párizsi találkozójuk során kijelentették, Európát megrázta az olasz parlamenti választások eredménye, és ezzel fizeti meg az unió, hogy nem tudott választ felmutatni Olaszország felé a migrációs politikát és a gazdasági válságot illetően.

Idén eddig egyébként kevesen, csupán 6 ezren érkeztek az országba, tavaly ugyanebben az időszakban már 16 ezren kötöttek ki Dél-Olaszország partjain.

A napokban egy spanyol nem kormányzati szervezet hajója líbiai vizeken vett fel migránsokat és a líbiai parti őrség felszólítására sem adta át a hatóságoknak a 200 személyt, hanem a Földközi-tengeren vesztegelt a hajó, majd vészjelzést adott le, végül az olasz hatóságok foglalták le. Nem ez az első NGO-hajó, amit lefoglaltak, tavaly nyáron a német Juventa nevű hajóval is így tettek. A 200 embert olasz befogadóközpontokban helyezik el.

Olaszországban jelenleg több mint 100 ezer ember van a befogóközpontokban. A volt belügyminiszter, Marco Minniti egyébként azt mondta, ha nem alakul gyorsan kormány Rómában, akkor összeomolhat a befogadórendszer.