Ausztrália befogadná az üldözött dél-afrikai fehéreket

 

A Dél-afrikai Köztársaságban a rendőrségi statisztika szerint 2016-ban és 2017-ben 74 farmert gyilkoltak meg, akik közül a fehérek érdekeiben fellépő, AfriForum nevű szervezet adatai alapján majdnem mind fehér bőrű volt.

A két ország közötti vitát az váltotta ki, hogy Peter Dutton ausztrál belügyminiszter a héten kijelentette: a fehér bőrű dél-afrikai farmerek „egy civilizált országba”, Ausztráliába költözhetnének a hazájukban uralkodó „borzalmas körülmények”, az ellenük irányuló erőszak és a dél-afrikai kormány földosztási politikája elől.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök (MTI/EPA/Mick Tsikas)

Dutton kijelentette, hogy a farmerek „megérdemlik a különleges figyelmet”, ezért tanulmányozza annak lehetőségét, hogy humanitárius vagy menekültvízumért folyamodhatnának Ausztráliába, letelepedés céljával. Erre reagálva Lindiwe Sisulu dél-afrikai külügyminiszter bekérette hivatalába az ausztrál nagykövetet, és követelte rajta keresztül Dutton „sértő kijelentésének visszavonását”.

Pénteken az üggyel kapcsolatban kérdést tettek fel Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnöknek, aki csak annyit mondott, hogy Ausztráliának vannak humanitárius intézkedései, de egyik sem diszkriminatív.