Osztrák államfő: Ausztria nem ismeri el az orosz elnökválasztást a Krímben

 

Ausztria nem fogja elismerni legitimnek az orosz elnökválasztást a Moszkva által törvénytelenül bekebelezett Krím félszigeten - jelentette ki a hivatalos látogatáson Ukrajnában tartózkodó Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök szerdán Kijevben.

Az osztrák államfő – az ukrán elnök sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint – leszögezte, hogy Ausztria – miként az Európai Unió is -  törvénytelennek tartja a Krím Oroszország általi bekebelezését, ezért a félszigeten nem lehet legitim módon sem orosz parlamentet, sem orosz elnököt választani. Hozzátette, hogy ugyanez az osztrák kormány álláspontja is.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő beszédet mond a bécsi Hofburg-palotában 2018. március 12-én, az Ausztria német megszállásának és a náci birodalomhoz való csatolásának 80. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. (MTI/EPA/Florian Wieser)

Alexander Van der Bellen osztrák államfő beszédet mond Ausztria német megszállásának és a náci birodalomhoz való csatolásának 80. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen (Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser)

Petro Porosenko ukrán elnök felszólította Ukrajna európai partnereit és az egész  nemzetközi közösséget, hogy “reagáljon határozottan arra a választási bohózatra, amelyet most vasárnap, az Ukrajnához tartozó területen, annak elcsatolásának negyedik évfordulóján rendez meg Moszkva”. 2014. február 16-án tartották meg a Krími Autonóm köztársaságban azt az Ukrajna és a világ államainak java része által illegitimnek minősített, számos szabálytalanság és jelentős orosz katonai jelenlét mellett megrendezett népszavazást, amelyen kinyilvánították a terület szándékát az Oroszországhoz való csatlakozásra.

Porosenko provokációnak nevezte Putyin krími látogatását

A két államfő által közösen tartott sajtóértekezleten Porosenko sürgette azt is, hogy sújtsák szankciókkal azokat, akik részt vesznek a Krímben tartandó orosz elnökválasztás szervezésében.  Az ukrán államfő provokációnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kampánycélú, a választást csak néhány nappal megelőző krími látogatását.

A Donyec-medencei fegyveres konfliktusról szólva az osztrák elnök biztosította ukrán kollégáját: Bécs minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az ENSZ békefenntartókat küldjön a válság sújtotta térségbe. „Én pedig felajánlottam, hogy ha szükséges, Ukrajna kész növelni katonái létszámát a világ más térségeiben jelen lévő békefenntartó ENSZ-missziókban” – fűzte hozzá az ukrán elnök.