Megérkezett az első menetrend szerinti iráni járat Belgrádba

 

Hét év szünet után ma ismét menetrend szerinti járat érkezett Belgrádba Iránból. Szerbia ugyanis tavaly augusztus végén lehetővé tette az iráni állampolgárok vízummentes beutazását az országba. Hétvégén ugyan már érkezett egy gép, de azon nem voltak utasok. A keddi járaton viszont igen. A közvetlen járattal érkező iráni állampolgár jelentős része migráns lehet – közölte az M1 tudósítója.

A teheráni géppel érkező utasok mindegyike azt mondta, turistaként érkezett. A kritériumoknak is megfelelnek, hiszen érvényes jeggyel rendelkeznek, valamint megfelelő mennyiségű készpénzzel és foglalt szállással – hangzott el az M1 tudósításában.

Szerbiában eltörölték az iráni állampolgárokkal szemben a vízumot, és csak később derült ki, hogy sokan nem turistaként érkeztek, hanem tranzitközpontként tekintenek Szerbiára, és illegálisan próbálkoznak a kiszemelt nyugat-európai országba.

A korábban érkezett migránsokról akkor derült ki, hogy az embercsempészekkel keresték a kapcsolatot, és megpróbáltak illegálisan továbbjutni, mikor lejárt a 30 napos turistavízumuk, ezután kértek menedéket.


Augusztusban törölték el a vízumkényszert Szerbiába, szeptember 2-án lépett életbe a rendelet, és azóta drasztikusan növekszik az iráni migránsok száma, bár korábban elenyésző számú iráni bevándorló volt a szerbiai befogadó központokban.

Egyes becslések szerint szeptemberben már száz migráns volt a befogadó központokban, ma már azonban ötszáz főről beszélnek a menekültügyesek. Egy másik becslés szerint már  ezerhatszáz migráns van Szerbiában: csak Belgrádban mintegy hétszázra teszik a számukat magánszállásokon.

Az iráni állami légitársaság heti két alkalommal indít járatot, mindegyik járat 156 utast szállít. Emellett március 17-től egy iráni magán légitársaság is heti két járatot indít Teherán és Belgrád között, járatonként 156 utassal.

Potenciálisan a havonta 2,5 ezer, közvetlen járattal érkező iráni állampolgár jelentős része migráns lehet, vagyis egy-két hónapon belül a mostani négyezer-kétszáz illegális bevándorlónál lényegesen több migráns lesz majd Szerbiában.