Egyre közelebb kerülnek az újabb tartományi választásokhoz a katalánok

 

Ha április 2-ig nem sikerül megállapodnia a függetlenségpárti politikai erőknek a katalán kormány elnökének a személyéről, automatikusan új tartományi választásokat kell kiírni.

Ezrek vonultak utcára Barcelonában vasárnap, hogy követeljék a katalán köztársaság megvalósítását a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezet felhívására.

Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: jelenleg a legnagyobb probléma, hogy a választásokat követően – lassan már harmadik hónapja – a két függetlenségpárti erő nem tudott megállapodni a kormányprogramban.

Katalónia függetlenségét követelik tüntetők a Katalán Nemzetgyűlés politikai civil szervezet felhívására Barcelonában (MTI/AP/Manu Fernandez)

Hozzátette: Carles Puigdemontot nem lehet megválasztani a Generalitat, vagyis a katalán kormány elnökévé, mivel lázadás és zendülés bűncselekményével vádolják. Született egy alkotmánybírósági határozat is január végén, amely a korábban leváltott elnök újraválasztásának minden egyes lehetőségét kizárta.

A Katalán Nemzetgyűlés vezetőjének a neve is felmerült, Jordi Sánchez viszont október 16. óta előzetes letartóztatásban van egy szeptember végén tartott tüntetés miatt, ahol a tiltakozó tömeg gyakorlatilag órákra foglyul ejtett spanyol csendőröket, akik házkutatást tartottak egy katalán kormányzati épületben.

Nagymértékben megnehezíti a Generalitat elnökének személyéről szóló megállapodást, hogy a leváltott katalán kormány tagjainak a nagy része előzetes börtönbüntetését tölti – közölte Domonkos Endre.

További problémát jelent, hogy ha április 2-ig nem sikerül megállapodnia a függetlenségpárti politikai erőknek a Generalitat elnökének a személyéről, illetve nem választják meg az elnököt, valamint nem fogadják el a kormányprogramot, akkor automatikusan új tartományi választásokat kell kiírni – hívta fel a figyelmet Domonkos Endre.