„A nyugati elit még mindig nem hisz a külső határvédelem fontosságában”

 

Az ENSZ migrációs tervezetéről szóló vita kapcsán Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője kijelentette: míg a magyar álláspont a józan ész jegyében került megfogalmazásra, addig a nyugat-európai elit még mindig nem hisz a külső határvédelem fontosságában.

Az ENSZ egyezménytervezetéről szóló vitán Szijjártó Péter azt mondta: azzal, hogy a világszervezet szerint a migráció jó, veszélybe sodorja minden ország, így Magyarország biztonságát, szuverenitását és identitását. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány szerint a migráció rossz és veszélyes, valamint megállítható és meg is kell állítani.

MTI/EPA/Ciro Fusco

Nincs egy egységes európai álláspont

„A magyar kormány küzd az igazunkért, próbálja meggyőzni az asztalnál ülő államok delegációit arról, hogy a józan ész irányában alakuljon a migrációs csomaggal kapcsolatos megállapodás” – hangsúlyozta Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A szakértő hozzátette: a bevándorlással kapcsolatban nem beszélhetünk egy egységes európai álláspontról, hiszen jelenleg Európában egy komoly törésvonal a migrációhoz való viszony.

Fodor Csaba szerint azonban bizakodásra ad okot az a példátlan együttműködés, ami a kelet-közép-európai, azon belül is a visegrádi államok között a bevándorlás kérdésében, illetve a kvótarendszer elutasítása kapcsán kialakult az elmúlt néhány esztendőben.

A szakértő kiemelte: a visegrádi együttműködés egy olyan komoly országcsoportot jelent, amely nem megkerülhető egy ilyen egyeztetés során.

MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

A világ nagyhatalmai kulcsfontosságúnak tekintik a határvédelmet

A migrációval kapcsolatos magyar álláspont a józan ész jegyében került megfogalmazásra. Pontosan látható, hogy a világ nagyhatalmai – Oroszország, Kína, Japán, Egyesült Államok és Ausztrália – kulcsfontosságúnak tekintik a határvédelmet – hangsúlyozta Fodor Csaba.

A Nézőpont Intézet elemzője hozzátette, hogy ezzel szemben viszont Európa jelentős része, főleg a nyugati elit, még mindig nem hisz kellő mértékben a külső határvédelem fontosságában.

„Ez azért drámai, mert a NATO-tanulmány alapján tízmillióan is útnak indulhatnak Európa irányába” – emlékeztetett a szakértő, majd hozzátette: a külső határvédelem nélkül nem lehet ehhez a problémához higgadtan közelíteni.

Európának hozzá kell járulnia a migráció globális kezeléséhez

Az ENSZ fórumán Európának abban kellene erősnek lennie, hogy a migráció globális kezeléséhez hozzá tudjon járulni, a mediterráneum, az észak-afrikai, valamint a közel-keleti helyzet stabilizálásában közre tudjon működni – közölte Fodor Csaba.

„Erről szólnak azok az észrevételek, amelyek a magyar fél részéről kerültek megfogalmazásra” – tette hozzá.

A magyar–szerb határ Röszke térségében (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

Nyílt hadüzenet a magyar határkerítésnek

A szakértő szerint komoly következményei lehetnek a paktumban megfogalmazott szövegnek, ugyanis alapjogként deklarálhatja az illegális migrációhoz való jogot, valamint rendelkezhet azoknak a műszaki akadályoknak a lebontásáról is, amelyek gátolják az illegális határátlépést.

„Ez nyílt hadüzenetet jelenthet a magyar határkerítésnek” – fogalmazott Fodor Csaba.

„Ebben a formában ez egy elfogadhatatlan és rendkívül veszélyes megállapodás-tervezet, ezért is tartotta a magyar kormány kiemelten fontosnak, hogy szülessen rá egy olyan válasz, amely megpróbál konszenzust teremteni” – hangsúlyozta.

 

Az ENSZ-tervezet a bevándorlás előnyeit hangsúlyozza

Tóth Norbert nemzetközi jogász, az Alapjogokért Központ kutatója egy idealisztikus, utópisztikus, és bizonyítatlan állításokkal teli dokumentumnak nevezte az ENSZ migrációs világegyezményének tervezetét.

Szerinte a dokumentum abból indul ki, hogy mindenkinek jó a migráció, ezt azonban nem támasztja alá tényekkel, ugyanakkor egyoldalúan csak a bevándorlás előnyeit hangsúlyozza.

Törvényesítenék a migrációt

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint ki kell mondani, hogy a migráció rossz dolog, se azoknak az országoknak nem hasznos, ahonnan indulnak, se azoknak, ahová tartanak az emberek.

A világ problémáit nem migrációval, hanem ott kell megoldani, ahol születtek – fogalmazott az államtitkár az M1 műsorában, megjegyezve, az ENSZ-ben zajló folyamat arról szól, „hogy a migrációt törvényesítjük”.