Nem lesz ellenzéki összefogás Montenegróban

 

Hónapokig tartó egyeztetés után szerda estére kiderült, nem lesz ellenzéki összefogás az április 15-i montenegrói elnökválasztáson.

A podgoricai sajtó beszámolói szerint a jelöltállítás március 26-ig tart, ám az már most biztosra vehető, hogy minden politikai szereplő külön indul, illetve saját jelöltet állít.

Ahhoz, hogy valaki elnökjelölt legyen, 7993 támogatói aláírást kell összegyűjtenie, ami az ország választópolgárainak másfél százaléka.

Mindaddig, amíg nem végleges a lista, a politikusok nem kezdenek igazi kampányba, így azt sem lehet még tudni, hogy kinek milyen ígéretei lennének a következő öt évre.

A montenegrói sajtót azonban voltaképpen nem is az tartja lázban, hogy hány elnökjelölt lesz, sokkal inkább kíváncsiak arra, vajon a korábban az országot miniszterelnökként vagy elnökként több mint húsz éven át irányító Milo Djukanovic ismét jelölteti-e magát.

A politikus és pártja azonban egyelőre hallgat, sem nem cáfolták, sem nem erősítették meg az elnökjelöltségről szóló híreket. Filip Vujanovic jelenlegi köztársasági elnök a Djukanovic vezette montenegrói Szocialisták Demokratikus Pártjából került ki.

Filip Vujanovic mandátuma május 20-án jár le, és tovább már nem hosszabbítható.