A horvát-magyar védelmi együttműködésről tanácskoztak Budapesten

 

A megbeszélést követően a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kiemelte: az, hogy Magyarország és Horvátország a legbiztonságosabb országok közé tartozik, köszönhető a két ország katonáinak, hatékony együttműködésüknek, s ezt szeretnék a jövőben is fenntartani, erősíteni.

A megbeszélést követően a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Simicskó István honvédelmi miniszter elmondta: Damir Krsticevic horvát védelmi miniszterrel egyetértettek abban, hogy a két ország katonai kapcsolatai kiválóak. Simicskó István szerint az, hogy Magyarország és Horvátország a legbiztonságosabb országok közé tartozik, köszönhető a két ország katonáinak, hatékony együttműködésüknek, s ezt szeretnék a jövőben is fenntartani, erősíteni.

Simicskó István, honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten a Honvédelmi Minisztériumban 2018. március 7-én (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Példaként említette, hogy a két ország egyre több közös hadgyakorlaton vesz részt. Bejelentette, hogy egy közös különleges műveleti hadgyakorlatot is terveznek. Emellett a közös képzések, kiképzések területén is előrelépést értek el – fejtette ki a miniszter. Simicskó István bejelentette: eldöntötték, hogy a közeljövőben három egyezményt – a légtér-rendészeti együttműködési megállapodás, a légi kutató-mentő megállapodást, és a radar-adatcsere egyezményt – írnak alá.  Eldöntötték azt is, hogy a hadiipar területén egy közös munkacsoportot állítanak fel.

Damir Krsticevic, horvát védelmi miniszter Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban 2018. március 7-én (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Damir Krsticevic, horvát védelmi miniszter Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban 2018. március 7-én (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A honvédelmi miniszter elmondta, beszéltek az Európai Unióban elindult állandó strukturált védelmi együttműködés rendszeréről, a Pescorol, amit ahogy Magyarország, úgy Horvátország is támogatja. A kihívások közül az Európát érő tömeges bevándorlásról, az azzal együtt járó terrorfenyegetettségről is tanácskoztak. Kiemelt téma volt, az “identitás” is – jegyezte meg Simicskó István. A horvát védelmi miniszter elmondta, hogy jövőre Splitben mutatják be a legújabb hadiipari termékeket, s erre a rendezvényre magyar kollégáját is meghívta.

Damir Krsticevic kitért arra is, hogy az időbeli információszerzés és azok megosztása kiemelt fontosságú, ezért fontos, hogy ezen a téren is hatékony legyen Horvátország és Magyarország közötti együttműködés. Emellett ő is kiemelte a közös és nemzetközi hadgyakorlatokon, missziókban való részvétel fontosságát. Mindemellett a két ország minisztere megállapodott abban is, hogy hathavonta visszamenőlegesen áttekintik a védelmi együttműködésben tervezett feladatok elvégzését – közölte Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter.