Juncker: Ratifikálni kell a koszovói-montenegrói határegyezményt

 

Igazságtalannak nevezte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Pristinában azt, hogy Európában kizárólag a koszovóiaknak van szükségük vízumra a szabad mozgáshoz, véleménye szerint éppen ezért a pristinai parlamentben minél hamarabb ratifikálnia kell a Montenegróval kötött határegyezményt – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: „Nem tetszik, hogy a koszovóiak nem tudnak szabadon utazni, ugyanolyan jogokkal kellene rendelkezniük, mint más európai állampolgároknak.

epa06201717 A handout photo made available by the European Parliament on 13 September 2017 shows European Commission President Jean-Claude Juncker chairing key debate on the State of the Union 2017 at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 September 2017.  EPA/MATHIEU CUGNOT / EUROPEAN PARLIAMENT HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Jean-Claude Juncker (EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

A Koha Ditore című koszovói napilap internetes oldalának beszámolója szerint az Európai Bizottság elnöke leszögezte: Brüsszel azt várja, hogy a koszovói törvényhozás mihamarabb szavazzon a becikkelyezésről. „Ez kulcsfontosságú, elkerülhetetlen és fontos lépés a vízumliberalizáció irányába. Az elsődleges haszonélvezők az állampolgárok lesznek” – húzta alá Jean-Claude Juncker.

Hozzátette azonban: nem tudja egyértelműen megmondani, hogy az egyezmény becikkelyezését követően mennyi időn belül törli el az Európai Unió a Koszovóval szembeni vízumkényszert. „Nem azért jöttem, hogy a demokráciáról papoljak. Nem mi kell, hogy megmondjuk Koszovónak, mikor és hogyan tegyen meg valamit. Ez felnőtt demokrácia, nem lehet határidőket megszabni a számára” – fogalmazott az európai politikus.