Fico „soha nem ad engedélyt” az isztambuli egyezmény ratifikálására

 

„Amíg azt nem hozzák teljes összhangba a szlovák alkotmánnyal, amely kimondja, hogy a házasság egy férfi és egy nő köteléke, a szlovák kormány nem ratifikálja az isztambuli egyezményt” – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján csütörtökön, a nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szembeni fellépésről szóló nemzetközi egyezményre utalva.

Nem szabad olyan intézkedéseket elfogadni, amelyek ellentétben állnak az emberek érzéseivel és meggyőződésével, s ilyen az isztambuli egyezmény is – vélte Robert Fico, hozzátéve: a dokumentum feleslegesen kérdőjelezi meg a férfiak és nők között lévő teljesen természetes különbségeket, s azokat a családon belüli erőszak gyökereinek mutatja.

Robert Fico szlovák miniszterelnök válaszol a sajtó kérdéseire 2016 március 6-án. (EPA/Christian Bruna)

Robert Fico szlovák miniszterelnök válaszol a sajtó kérdéseire 2016 március 6-án. (EPA/Christian Bruna)

A szlovák kormányfő leszögezte: soha nem fogja hagyni, hogy kormánya ezt az ellentmondásos dokumentumot, ebben a formájában jóváhagyja, ugyanakkor megvizsgálják a szlovák jogrendnek a nők elleni erőszakra vonatkozó részeit, s amennyiben azt tapasztalnák, hogy az gyengébb, mint a nemzetközileg elfogadott, módosítanak rajta.

Robert Fico hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartják a nők elleni erőszakot, s ezért – ha szükségesnek mutatkozik – átültetik a szlovák jogrendbe az egyezmény bizonyos részeit, de a szlovák kormánynak joga van arra, hogy ne ratifikálja a korábban már aláírt egyezményt, s ezért semmilyen szankció nem érheti, tekintve, hogy az Európa Tanács dokumentumáról van szó.

A jelentős részben a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló, de több vitatott részt is tartalmazó isztambuli egyezményt szlovák részről Iveta Radicová jobbközép liberális kormányának idején írták alá 2011 májusában. Az egyezményt, amely egyes álláspontok szerint a férfiakat nemi alapon diszkrimináló részeket is tartalmaz, számos európai ország, köztük Szlovákia és Magyarország máig nem ratifikálta.