A V4-ek megmutatták: meg lehet állítani az illegális migrációt

 

Az elmúlt időszakban világszerte különböző szervezetek, politikai és gazdasági erők, lobbiérdekek próbálják az ENSZ-en és az Európai Unión is „átnyomni”, hogy a migráció jó dolog; arra hivatkozva, hogy az megállíthatatlan, törvényessé tennék az illegális migrációt, s minden akadályt – például határzár vagy a bűnözés visszaszorítása – elhárítanának a migráció elől – mondta el az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke csütörtökön Budapesten, a visegrádi országok (V4) parlamentjei védelmi bizottságainak találkozóján, melynek egyik fő témája az Európára, a V4-es országokra (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) nehezedő, „egyre erősödő migrációs nyomás”.

Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta: a V4-ek célja a régió biztonságának és stabilitásának erősítése, a béke és a jólét szolgálata kell, hogy legyen. Ennek legfontosabb eszköze a védelmi együttműködés további erősítése – tette hozzá.

A V4-ek parlamentjei védelmi bizottságainak tanácskozásán az egyik legfontosabb téma a migráció, illetve az ahhoz való viszony volt. Németh Szilárd kiemelte: egyetértettek abban, hogy a migráció káros jelenség, s a jövőben sem engedik, hogy bárki törvényessé tegye. Megjegyezte azt is: Európában a migráció nemcsak biztonsági, hanem identitási, egzisztenciális, gazdasági és szociális veszélyekkel jár.

A konferencia záródokumentumának aláírása után, a cseh képviselőház védelmi bizottságának alelnöke Radovan Vich a közös dokumentumból azt emelte ki: támogatják a közös eljárással kapcsolatos javaslatokat. Ennek kapcsán támogatják a V4-es országok hadiiparban való együttműködését is.

Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke beszédet mond a V4-országok parlamentjei védelmi bizottságainak találkozóján az Országház Delegációs termében 2018. február 22-én – mellette Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (MTI Fotó: Soós Lajos)

A cseh politikus is úgy értékelt: Európában az európai polgárokat fenyegető egyik legnagyobb veszélynek tekintik a migrációt, ennek nyomán javasolni fogják, hogy a Cseh Köztársaság biztonsági stratégiáját is változtassák meg.

A szlovák Anton Hrnko köszönetét fejezte ki Magyarországnak, a V4-ek védelmi bizottságainak közös tanácskozását, amelyet hasznosnak értékelt. Elmondta: tárgyaltak további együttműködési lehetőségekről az európai biztonságpolitika területén. Egyúttal kiemelte: Szlovákia minden támogatást megad mindahhoz, ami a megbékélést, a nyugalmat segíti, amely prosperitáshoz vezet, hogy az országok polgárai nyugodtan élhessenek.

Lengyelország részéről Michal Jach is kiemelte: fontos, hogy nemcsak az országok elnökeinek szintjén, hanem a parlamenti bizottságok között is jó legyen a V4-es együttműködés.

A lengyel politikus is azt mondta: a V4-ek megértik és hasonlóképpen értelmezik az európai biztonság kérdését. Mind a négy állam egyformán látja, hogy a közel-keleti és észak-afrikai migráció milyen veszélyeket hordoz magában. A többi országnak is meg kell mutatni, hogy a migráció és az ahhoz kapcsolódó terrorizmus, milyen veszélyt jelent, s ezt a problémát meg kell oldani.

A lengyel politikus emellett külön köszönetét fejezte ki Magyarországnak, amiért a magyar Országgyűlés kedden határozatban szolidaritását fejezte ki Lengyelországgal, és felszólította a magyar kormányt: álljon ki Lengyelország mellett az unió 7. cikke szerinti eljárás során.

Európa békéje és biztonsága a legfontosabb

Michal Jach ezt úgy értékelte: kiderült, hogy Lengyelország „valós nehézségekben” is számíthat Magyarországra. Ezt a közös együttműködést és fellépést a V4-eknek a jövőben máskor is meg kell majd mutatnia – szorgalmazta a lengyel politikus.

Németh Szilárd a elmondta: a konferencia egyik fő témája az Európára, a V4-es országokra (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország) nehezedő, „egyre erősödő” migrációs nyomás.

Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke beszédet mond a V4-országok parlamentjei védelmi bizottságainak találkozóján az Országház Delegációs termében 2018. február 22-én (MTI Fotó: Soós Lajos)

Ez a fideszes politikus szerint azért is különösen fontos, mert az elmúlt időszakban világszerte különböző szervezetek, politikai, gazdasági erők, lobbiérdekek próbálják az ENSZ és az Európai Unión is átnyomni, hogy a migráció jó dolog. Arra hivatkozva, hogy az megállíthatatlan, törvényessé tennék az illegális migrációt, s minden akadályt elhárítanának a migráció elől.

A V4 országok parlamentjei védelmi bizottságainak Parlamentben megrendezett találkozóján zárt ajtók mögött plenáris vitákon a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar védelmi bizottsági képviselők mellett Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Böröndi Gábor, honvéd vezérkarfőnök-helyettes, a hadműveleti csoportfőnökség csoportfőnöke és Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára is felszólalt. Az egyik panelvitán a V4 együttműködés, a fegyveres erők szerepe a tömeges illegális migráció kezelésében míg a másik panelvitán az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikája, európai együttműködés a védelmi iparban kérdéseit vitatták meg.