Juncker kabinetfőnöke lesz az Európai Bizottság főtitkára

 

Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének jelenlegi német kabinetfőnöke lesz márciustól a brüsszeli testület főtitkára - jelentette be szerdán Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság heti ülését követő sajtótájékoztatón Juncker arról számolt be, hogy Alexander Italianer jelenlegi főtitkár március 1-jén nyugdíjba megy, helyére pedig Martin Selmayrt nevezte ki a biztosi testület.

Juncker úgy vélekedett, hogy Selmayr kiváló főtitkár lesz, minden képességgel rendelkezik, hogy ugyanolyan példásan betöltse a tisztséget, mint a kabinetfőnökit.

A kabinetfőnökök a biztosok személyes irodáit irányítják, és kulcsszerepük van a döntések előkészítésében. Rendszeres értekezleteiken készülnek azok az anyagok, melyek végül a biztosok elé kerülnek.

Közülük is kiemelkedik a mindenkori elnök kabinetfőnöke, de Martin Selmayr sajtóhírek szerint még az elnöki kabinetfőnökök sorából is kiemelkedik. Sajtóhírek szerint ő afféle szürke eminenciás Juncker oldalán. Korábban egyébként a Junckerhez hasonlóan szintén luxemburgi Viviane Reding biztosi kabinetjét irányította. A német pénzügyminiszter egyszer nyilvánosan is szóvá tette, hogy Selmayr olyan dolgokba ártja magát, melyek túlmutatnak kabinetfőnöki feladat- és jogkörein.

A bizottság főtitkára ezzel szemben a testület legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet bürokráciájának működését irányítja, és a bizottság egészét szolgálja. A főtitkárság feladata a bizottság és az alá tartozó főigazgatóságok zavartalan, gördülékeny munkájának biztosítása.

A döntés nyomán az egyesek által “buldózerként” jellemzett Selmayr a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül kulcspozícióban marad a bizottságban.

A biztosok csak az utolsó pillanatban vették napirendre az ügyet. Uniós források szerint azért, hogy megelőzzék a kiszivárogtatásokat, továbbá így akarták elejét venni annak, hogy egyes biztosok esetleg szervezetten tiltakozzanak a kinevezés ellen – jelentette a Politico hírportál.

Sajtóhírek szerint a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett, Juncker jobbkezének tartott német jogász a legbefolyásosabb kabinetfőnök a szervezet történetében.

Az új kabinetfőnök Selmayr mostani helyettese, a spanyol Clara Martínez Alberola lesz, ő lesz az első nő, aki betölti a pozíciót.

A szerdai ülésen emellett kineveztek öt új főigazgatót, illetve öt főigazgató-helyettest. Közleményében a bizottság rámutatott, hogy a kinevezettek között hat nő és négy férfi van.

A női főigazgatók és főigazgató-helyettesek aránya ezzel 36 százalékra nőtt, ami jelentős előrelépés a 2014. novemberi 11 százalékhoz képest. Juncker a mandátuma elején azt vállalta, hogy ez az arány 2019. október 31-ig eléri a 40 százalékot.

Günther Oettinger emberi erőforrásokért is felelős uniós biztos elmondta, hogy figyelembe vették az érintettek szakmai hátterét és kompetenciáit, illetve a nemek közötti egyensúly szempontját is.