Menedékjogot kért Görögországban tizenhét török állampolgár

 

Menedékjogot kért Görögországban 17 török állampolgár, aki csónakon menekült el hazájából, és egy kis égei-tengeri szigeten kötött ki - közölte kedden a görög rendőrség.

A csoport, amelynek négy nő és hat gyerek is tagja, hétfő este érkezett Inúszesz szigetre, amely a nagyobb Híosz szigettől északkeletre, a török partoktól pedig mindössze nyolc kilométerre fekszik.

A Politiszkíosz című hírportál úgy értesült, hogy török állami tisztviselőkről és családtagjaikról van szó.

Amint Görögország a 80-as és 90-es években a török baloldali, illetve kurd ellenzékiek menedéke volt, úgy most a 2016. júliusi levert puccskísérlet miatt indított állami megtorlás, a gülenizmus vádja elől menekülnek ide törökök.

A görög menekültügyi hatóságok szerint tavaly 1827 török állampolgár kért menedékjogot az országban, tízszer több, mint az előző évben. Az Európai Unió országai közül csak Németországban regisztráltak több menedékkérelmet 2017-ben.

A múlt héten egy török tanárnő, akit az immár másfél éve tartó törökországi rendkívüli állapotra hivatkozva bocsátottak el állásából, vesztette életét két gyermekével, miután egy migránsokat szállító csónak felborult az Évrosz (Marica) görög-török határfolyón. Többeket eltűntként tartanak nyilván, köztük a tanárnő férjét is.