Megérkeztek Afrínba a szíriai kormánypárti csapatok

 

Megérkeztek a kurdok felügyelete alatt álló Afrínba a szíriai kormánypárti csapatok, miután a kurdok segítséget kértek Damaszkusztól a január végén indított török offenzíva visszaveréséhez – írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató kedden.

A szíriai állami televízió felvételei szerint a harcosok konvojban érkeztek, és szíriai zászlók lobogtak járműveiken, amikor áthaladtak egy kurd ellenőrzőponton.  „Egységes Szíria!” – kiáltozták közülük többen.

„Azért jöttünk, hogy elmondjuk Afrínban élő testvéreinknek, egyek vagyunk” – mondta egy fegyveres az állami televíziónak. Damaszkusz ragaszkodik Szíria egységéhez, és nem nézi jó szemmel az ország háború okozta megosztottságát.

Egy kurd tisztségviselő vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a kurdok fegyveresek megsegítéséről a kormánnyal kötött megállapodás a katonai együttműködésre korlátozódik, nem vonatkozik a kormány és a szíriai kurdok politikai kapcsolatára.

A két fél mindegyike több területet tart ellenőrzése alatt, mint a szíriai háború többi szereplője és eddig nagyrészt elkerülték, hogy közvetlen konfliktusba kerüljenek, de eltérő elképzeléseik vannak Szíria jövőjéről.

A SANA szíriai állami hírügynökség azzal vádolta meg a török csapatokat, hogy a szóban forgó kurd ellenőrzőpont környékét lövették.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn azt mondta: Törökország nem kíméli a szíriai erőket, ha a kurdok segítségére sietnek az ostromlott Afrín térségében. Recep Tayyip Erdogan török államfő súlyos következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Damaszkusz megállapodik az Ankara által terrorszervezetnek tartott, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciával.

Az YPG szóvivője, Núri Mahmúd közleményében megerősítette: a szíriai kormány katonákat küldött Afrín környékére, hogy megvédjék a határt és Szíria területi egységét.

A török hadsereg a következő napokban megkezdi az észak-szíriai Afrín városának ostromát, amelyet jelenleg a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia tart fennhatósága alatt – jelentette ki Erdogan kedden Ankarában.

Törökország január 20-án Olajág fedőnéven nagyszabású légi és szárazföldi hadműveletet indított az Afrínt ellenőrző YPG ellen, amely az Egyesült Államok egyik fő szövetségese az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyvereseivel szemben.