Nógrádi: Nem egy egyszerű kibeszélőshow volt Münchenben

 

Európa csak akkor lehet újra erős, ha megvédi a határait, ezért el kell utasítani a kötelező kvótákat – jelentette ki az osztrák kancellár a hétvégén megtartott müncheni biztonságpolitikai konferencián. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint a konferencián időtálló beszédek hangzottak el, mint fogalmazott: Juncker, az Európai Bizottság elnöke nagyon jó beszédet tartott.

A maga nemében a világ legfontosabb konferenciája zajlott le Münchenben, amelyet egy olyan német arisztokrata hívott létre a hatvanas években, aki szerint a világ az atomháború szélére sodródott akkor, és ezt meg kellett akadályozni. Ez ma sincs másképp, hiszen az előző konferencia szervezője, Ischinger korábbi német külügyminiszter-helyettes szerint a hidegháború óta nem került ennyire közel a harmadik világháborúhoz a világ – mondta a szakértő, aki szerint a rendezvény nem egy egyszerű kibeszélőshow volt, hiszen nem volt közös álláspont, de így is 30 kormány- és államfő volt jelen, köztük Putyin orosz elnök, Pence amerikai alelnök, Netanjahu izraeli miniszterelnök és May brit kormányfő is.

Erős beszédek is elhangzottak, jelentette ki Nógrádi György, aki a felszólalások közül kiemelte az ügyvezető német kormány több tagjának, Sigmar Gabriel külügyminiszternek és a német védelmi miniszter Von der Leyen felszólalását. Előbbi arról beszélt, hogy az összes többi kontinenssel szemben, amelyek húsevők, Európa növényevő, ezért „fel fogják falni”, utóbbi pedig azt emelte ki, hogy hiába verték szét az Iszlám Államot katonailag, a más struktúrák megteremtésében nem történt semmi.

Egymást vádolta Izrael és Irán

Külön szópárbajt vívott egymással Nógrádi György szerint Izrael és Irán a konferencián. Előbbi kormányfője, Netanjahu – akinek személyében először szólalt fel izraeli miniszterelnök a konferencián – a február elején izraeli terület felett lelőtt iráni eredetű drón egy darabját felmutatva úgy fogalmazott, országa egyedül is fel fog lépni a perzsa ország ellen – amit azonban a szakértő szerint csak szaúdi, jordániai és főleg amerikai támogatással léphet meg.

Hasonló színvonalon nyilatkozott az iráni külügyminiszter, aki szerint a jelenben két ország fenyegeti a világbékét, Izrael, amely agresszív állam a megfogalmazása szerint és az Amerikai Egyesült Államok – jelentette ki Nógrádi György, aki hozzátette: szerinte nem volt közeledés a két közel-keleti ország között, ellentétben az orosz és az ukrán külpolitikában, ugyanis a két ellenséges viszonyban lévő ország külügyminiszterei találkoztak Müchenben – zárta gondolatmenetét a biztonságpolitikai szakértő.