Gyarmati: Lépnie kell Izraelnek

 

Körülbelül 35-40 ezer katonája lehet Szíriában a Hezbollahnak – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a libanoni radikális síita szervezetről szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő az általa következetesen terrorszervezetnek nevezett Hezbollahról megjegyezte, lassan utánpótlási vonalat épít ki Szírián keresztül Libanon és Irán között. Jelenleg már több katonája lehet Szíriában, mint az Aszad-rezsimnek – tette hozzá.


Izraelnek lépnie kell az ügyben, annál is inkább, mert a Hezbollah több ezer rakéta előállítására képes gyárat épít Dél-Libanonban – mutatott rá.

A Hezbollah szerint „új stratégiai fázist” kezdetét jelenti az, hogy a szíriai légvédelem szombaton lelőtt egy F-16-os izraeli harci repülőgépet. Előzőleg Izrael egyik harci helikoptere lelőtt egy iráni drónt – amely szombat hajnalban behatolt Izrael területére – majd iráni célpontokat támadott Szíriában.

Izreali zászló egy, az 1973-as izraeli-szír háború idejéről származó régi tankon a Golán-fennsíkon, a két ország határán, a szíriai kézen lévő Konajtira város közelében 2018. február 11-én, egy nappal azután, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy F-16-os izraeli harci repülőgépet. Előzőleg Izrael egyik harci helikoptere lelőtt egy iráni drónt, amely behatolt Izrael területére, majd iráni célpontokat támadott Szíriában.

Izraeli zászló egy, az 1973-as izraeli-szír háború idejéről származó régi tankon a Golán-fennsíkon, a két ország határán, a szíriai kézen lévő Konajtira város közelében 2018. február 11-én, egy nappal azután, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy F-16-os izraeli harci repülőgépet. Előzőleg Izrael egyik harci helikoptere lelőtt egy iráni drónt, amely behatolt Izrael területére, majd iráni célpontokat támadott Szíriában (Fotó: MTI/EPA/Atef Safadi)

A síita szervezet szombaton azt közölte: az eset után a zsidó állam légiereje nem tudja majd úgy használni Szíria légterét, mint eddig. A fejlemények azt mutatják, hogy a régi egyensúlyok végérvényesen megbillentek – tette hozzá az Irán támogatását élvező Hezbollah, amely csapatokkal segíti Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének erőit a szíriai polgárháborúban.