„Elérkezett az idő az ukrajnai konfliktus valódi rendezésére”

 

Egy éve iktatták be Donald Trumpot Amerikában, akkor sokan azt hitték, hogy javulni fog az orosz-amerikai viszony. De nem így történt, Ukrajna az első számú gócpont. Amerika fegyvereket szállítana nekik, amit az oroszok nem néznek jó szemmel. Moszkva most azt mondja, hogy nem reménytelen a kiegyezés Amerika és Oroszország között.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 állami tévécsatornán vasárnap a róla bemutatott portréfilmben Kurt Volker, az amerikai külügymisztérium ukrajnai különmegbízottja és Vlagyiszlav Szurkov, orosz elnöki tanácsadó legutóbbi találkozójának eredményét latolgatta.

Volker és Szurkov – egy minszki és egy belgrádi forduló után – január 26-án Dubajban harmadszor találkozott egymással. Volker a dubaji megbeszélésen olyan tervet terjesztett elő, amely a konfliktus megoldását célzó minszki megállapodás politikai részének végrehajtásához kötné ENSZ-misszió telepítését Ukrajnában. Korábban Moszkva ezt a követelményt támasztotta a „kéksapkásoknak” a konfliktusövezetbe vezénylésével kapcsolatban.

Ukrán katonák páncélozott harcjárműveinek konvoja elhagyja a kelet-ukrajnai Artemivszk települést 2015. február 27-én. (MTI/EPA/Anasztaszja Vlaszova)

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban elmondta: a Krím elcsatolása volt az, ami komolyan érintette Ukrajnát és a nemzetközi közvéleményt.

„Másrészről a Donyec-medencében – ahol jelentős orosz kisebbség él – kialakult egy olyan háborús helyzet, amelynek kapcsán mindkét fél egymást vádolja azzal, hogy ki az, aki meg nem engedett eszközöket használ” – mondta a szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Arra lenne szükség, hogy a minszki megállapodás betartásával megtörténjen a harcoló felek szétválasztása, második lépésként pedig nemzetközi békefenntartó ENSZ-csapatok menjenek Kelet-Ukrajnába, azonban ez a helyzet még nem állt elő – nyilatkozta Horváth József.

A szakértő szerint a diplomaták azt érzik, hogy elérkezett az idő a konfliktus valódi rendezésére, „mostanra mindkét fél belefáradt a jelenlegi helyzetbe”.