Bármikor robbanhat a helyzet Gázában

 

Újabb háború a Közel-Keleten? Az izraeli vezérkari főnök a hét végén arról tájékoztatta az izraeli polgári vezetést, hogy szerinte megnőtt az esélye egy újabb gázai nyílt fegyveres konfliktusnak. Hogy Gadi Eizenkot nem a levegőbe beszélt a két nép közötti konfliktus kiéleződése kapcsán, azt az is jelzi, hogy Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság első embere arra szólította fel kormányát, készüljön fel arra, hogy minden szinten meg kell szakítani a kapcsolatot az izraeliekkel.

Gadi Eizenkot az áramellátás akadozására, valamint az ivóvíz és az élelmiszer hiányára hívta fel a figyelmet. Úgy vélte, hogy nagyon súlyos az áramhiány az övezetben, ezt megerősíti a palesztin egészségügyi minisztérium minapi bejelentése, miszerint az elmúlt hetekben három kórház és tíz egészségügyi létesítmény szüntette be a betegek ellátását az áram hiánya miatt.

Egy pánarab napilap (az al-Hajat – a szerk.) vasárnapi számában azt írta, hogy a gázai palesztinok – köztük az övezetet irányító Hamász vezetője, Jahja Szinvar – is a közelgő háborúra készül. A radikális Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) és más palesztin politikai csoportok szerint is majdhogynem biztos a háború, ugyanis szerintük 95 százalék az esélye annak, hogy a 2008-as, 2012-es és 2014-es fegyveres konfliktushoz hasonló összeütközésre kerül sor, méghozzá a napokban. Ezt információk szerint egy hadgyakorlat vezetne fel.

Gázában bármikor kirobbanhat valami, valószínűleg az izraeli vezérkari főnöknek olyan információja van, amely szerint ennek most nagyobb az információja – fogalmazott az M1 kedd reggeli műsorában Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Mint kiemelte, az övezetet uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezet ugyan szunnita, azonban az „ellenségem ellensége a barátom”-elvet követve Irán szövetségese, és amíg ott uralkodni fog, mindig lesz veszélye egy nyílt konfliktusnak.

Egy felvetésre, miszerint a hadgyakorlat lehet a szélsőségesek szerint a hadműveletek megkezdése, a biztonságpolitikai szakértő azt válaszolta, hogy a hadgyakorlat arrafelé normális dolog, Izrael időnként demonstrálja a katonai erejét, azt, hogy képes megvédeni magát, és ezzel azt az üzenetet közvetíti, hogy „ne szórakozzon senki a Gázai övezetben”. Az, hogy milyen következményekkel járna, Gyarmati István szerint a Hamász akár újra becsaphatja a világot, azzal, hogy rákényszeríti Izraelt olyan módszerek alkalmazására, amit nem szeretnének, ezzel pedig a zsidó állam elítélését érhetik el.

A kapcsolatok megszakításával kapcsolatban kijelentette: okos dolognak nem lenne nevezhető az a palesztinok részéről, ugyanis a mindennapi életük – a pénzük, az áramuk, és élelmiszerük legnagyobb része – Izraeltől függ, így ha tehát nincsenek „öngyilkos hajlamaik”, akkor erre a lépésre nem fog sor kerülni. Véleménye szerinte a kapcsolatok megszakításával csak fenyegetőznek, vagy azt gondolják, hogy egy gazdag arab ország majd Izrael helyébe fog lépni, ami rossz logika, hiszen Szaúd-Arábia és az öböl menti monarchiák békét akarnak Izraellel. Úgy vélte, a nagyhatalmak jelenleg Szíriával vannak lefoglalva, így érdemi lépést nem fognak tenni most az izraeli-palesztin konfliktusban.

A mostani helyzetnek nem lehetett közvetlen előzménye az amerikai nagykövetség áthelyezése körüli felhorkanás, ugyanis az nem követte az arab országok rosszallásán túl semmi sem, nem történt újabb intifáda azzal kapcsolatban, így a helyzet ennek kapcsán nem lett annyira veszélyes – mondta Gyarmati István.