Iráni vezetők bírálják az új amerikai nukleáris doktrínát

 

Az iráni elnök Oroszországgal szembeni fenyegetésnek minősítette az új amerikai nukleáris stratégiát, amelyben külügyminisztere egyenesen az emberiség megsemmisülésének növekvő veszélyét látta.

Az új amerikai nukleáris stratégia „közelebb viszi az emberiséget a megsemmisüléshez” – figyelmeztetett a Twitteren közzétett üzenetében Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. Haszan Róháni iráni elnök televíziós beszédében Oroszországgal szembeni fenyegetésnek minősítette a stratégiát. úgy fogalmazott: „az amerikaiak szégyentelenül fenyegetik Oroszországot egy új atomfegyverrel”.

„Ugyanazok az emberek, akik emberiesség elleni bűncselekménynek tartják a tömegpusztító fegyverek használatát, új fegyverekről beszélnek, amelyekkel vetélytársaikat fenyegetnék, vagy bevethetnék ellenük azokat” – tette hozzá.

Az amerikai védelmi minisztérium pénteken hozta nyilvánosságra az atomfegyver-politika felülvizsgált változatát, amelyben felvázolták, hogy mit tekintenek az Egyesült Államok elleni nukleáris fenyegetésnek, és milyen válaszokat adnak ezekre a kihívásokra a következő években. A 74 oldalas dokumentum értelmében túlnyomórészt folytatják az előző kormány politikáját, de agresszívabban lépnek fel Oroszországgal szemben. Miközben a megállapodásokkal összhangban nem növelik az atomfegyverek számát, az orosz nukleáris fenyegetésre válaszul korszerűsítenek taktikai fegyvereket.

Washington azt tervezi, hogy elsőként módosítana egy kisebb mennyiségű, tengeralattjáróról indítható, nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát, és új fejlesztésű, kisebb hatóerejű fejekkel szerelné fel azokat. Ezek a taktikai fegyverek az oroszok elrettentését szolgálnák. Washington hosszabb távon arra készül, hogy kifejleszt egy tengerről indítható, atomtöltettel felszerelhető, irányított rakétát.

A módosított nukleáris doktrínát Moszkva és Peking is bírálta.

A nemrég nyilvánosságra hozott új amerikai nemzetvédelmi stratégia Oroszországot és Kínát nevezte meg az Egyesült Államok legkomolyabb vetélytársaként, és a szélsőségesek elleni harc helyett az orosz és a kínai befolyás ellensúlyozását tűzte ki célul.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter vasárnapi közleményében azt írta: az Egyesült Államok döntése rossz üzenetet közvetít, és félő, hogy “már elkezdődött az új nukleáris fegyverkezési verseny”. Gabriel szerint Európa – ahogy a hidegháború alatt is – különösen sebezhető helyzetben van.

„Ezért szükség van arra, hogy új kezdeményezésekkel álljunk elő Európában a fegyverzetellenőrzésre és a lefegyverzésre vonatkozóan” – tette hozzá.