Szorosabbra fűződhetnek a magyar-amerikai kapcsolatok

 

Remélhetőleg tavasz végére megérkezik Budapestre az új amerikai nagykövet – ezt mondta Megyesy Jenő, a miniszterelnök amerikai ügyekért felelős főtanácsadója. A nagykövet személyét már lehet ismerni, akinek a kinevezését még nem jelentették be. A leendő nagykövetnek még részt kell vennie egy szenátusi meghallgatáson, és szavazni is kell róla.

A New Yorkban élő ismert üzletemberhez a republikánus, konzervatív értékrend áll közel, ennyiben máris különbözik az előző években a demokrata párti elnök által kijelölt nagykövetektől – mondta az MTI washingtoni tudósítója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A. Wess Mitchell európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (MTI-fotó: KKM)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több tárgyalást is lebonyolított, többek között Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkárral. Wess Mitchell személye is garancia lehet arra, hogy Magyarországot nagyobb megértéssel kezelik majd – tette hozzá.

A külügyi államtitkár kinevezése előtt is megélénkültek az amerikai-magyar kapcsolatok, hiszen tavaly októberben, 2014 után először látogatott amerikai politikai delegáció Magyarországra – emlékeztetett a tudósító.

A magyar kormányt támogató levelet fogalmaztak meg amerikai politikusok

Január végén újabb amerikai delegáció látogat Magyarországra, valamint tervben van egy másik amerikai delegáció látogatása is, márciusban. A kapcsolatok javulását jelezheti az is, hogy republikánus szenátorok szükségét érezték egy magyar kormányt támogató levél megírásának, amit Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek küldtek el – fűzte hozzá.

A támogató levelet Andy Harris republikánus párti kongresszusi képviselő küldte el, amit 11-en írtak alá. A levélben a magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzését sürgették az amerikai politikusok, valamint az amerikai külügyminisztérium által a magyarországi vidéki sajtóorgánumok támogatására meghirdetett program azonnali felfüggesztését szorgalmazták – mondta.

A magyar-amerikai viszony elmélyítését javasolta Harris

Harris január 11-én kelt levelében az Egyesült Államok stratégiai érdekeire hivatkozva javasolta a viszony elmélyítését a védelem, a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a külpolitika és a bevándorlási politika terén.

„A legtöbb területen országaink érdekei és filozófiája szoros összhangban állnak” – mutatott rá Harris. „Magyarország, a visegrádi négyek többi tagjához hasonlóan, az Egyesült Államok természetes szövetségese” – tette hozzá az amerikai képviselő, aki szerint az említett politikai területek többségére vonatkozóan „Magyarország és a V4-ek álláspontja hűbben tükrözi az amerikai álláspontot, mint az Európai Unió többi tagállama nagy részének hivatalos véleménye”.