Szakértő: Törökország felmérte a szíriai kurdok haderejét

 

Törökország felmérte az erőviszonyokat, mielőtt megtámadta a szíriai kurdokat, és pontosan tudja, hogy ellenfelei milyen erőkkel rendelkeznek - mondta Kövecsi-Oláh Péter, a Migrációkutató Intézet szakértője vasárnap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

A kutató szerint a török vezetés tudott arról, hogy a kurd milíciákat az Egyesült Államok látta el fegyverekkel, sőt azzal is tisztában van, hogy milyen típusú katonai eszközöket küldtek. A török hadművelet célja hivatalosan a terroristák visszaszorítása, vagyis – a közlemények szerint – megelőző csapásra készülnek a béke érdekében, ám valójában a szíriai kurdok jelentette fenyegetést akarják minél gyorsabban megszüntetni – tette hozzá.

Kövecsi-Oláh Péter elmondta, hogy Szíria és Törökország között 2012 óta érezhető a feszültség, és Ankarának nem a mostani az első katonai beavatkozása a szomszédos országban. A helyzetet súlyosbítja, hogy a térségben nem csupán számtalan érdek feszül egymásnak, de rengeteg fegyver is felhalmozódott az utóbbi években – magyarázta.

Kiemelte, hogy a jelentős lélekszámú, de saját állammal nem rendelkező kurdok veszélyt jelenthetnek a térség országainak területi egységére, ezért külső erők sokszor megpróbálták már felhasználni őket Törökország mellett Szíria és Irak ellen is.