Halálos fenyegetést kapott a belga migrációügyi államtitkár

 

Fehér por és egy töltény volt abban a borítékban, ami Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár irodájába érkezett. A belga hatóságok antraxriadót rendeltek el, és délután kiürítették a kormányzati épületet.

Az M1 brüsszeli tudósítója elmondta, egyelőre új információk nem láttak napvilágot az üggyel kapcsolatban, azonban a rendőrségi zárat feloldották a kormányzati épületek körül, a fehér port pedig laboratóriumba szállították és vizsgálják.

Az ügynek azonban előzményei is vannak, hiszen civil szervezetek és baloldali politikusok az államtitkárt teszik felelőssé azért, mert néhány hazaküldött illegális szudáni bevándorlót szemtanúk szerint bántalmaztak hazájukban.

Ennek kapcsán az M1 tudósítója elmondta, Theo Francken ősszel kötött megállapodást a szudáni kormány delegációjával, hogy visszafogadják Szudánba a Belgiumban tartózkodó illegális bevándorlókat. A hazaküldést december huszadikán felfüggesztették, mert szemtanúk szerint fizikailag bántalmazták a hazaérkező szudániakat. A belga kormány tájékoztatást kért az ügyben.

Felerősödtek azonban azok a hangok, amik bírálják a belga kormány migrációs politikáját. December óta pedig követelik a migrációügyi államtitkár lemondását. Múlt szombaton, ahogy arról a hirado.hu is beszámolt többezres tömeg tüntetett a migrációs államtitkár lemondását követelve.

Több mint 1200, jobbára illegális bevándorló fagyoskodik 2000. december 29-én a külföldieket ellenőrző belga hivatal brüsszeli központjának udvarán, hogy a hivatal nyitásakor bejegyeztessék politikai menedékjog iránti kérelmüket. A bevándorlóknak az Orvosok Határok Nélkül emberjogi segélyszervezet oszt ingyen kosztot. (MTI FOTÓ/EPA PHOTO BELGA/JACQUES COLLET)

Illusztráció (MTI-fotó/EPA/Jacques Collet)

Egyre több illegális bevándorló tartózkodik Brüsszelben

Sajtóhírek szerint az északi pályaudvar környékén egyre több illegális bevándorló tartózkodik. Ennek kapcsán a tudósító elmondta, a belga belügyminiszter azt mondta, nem fog kialakulni egy, a Calais-hoz hasonló dzsungel. A hatóságok segítségével megpróbálják ellenőrzés alatt tartani a területeket.

A belügyminiszter azonban kilátásba helyezett egy újabb rendőrségi akciót, mert számításaik szerint megint egyre növekszik az illegális bevándorlók létszáma. Szeptemberben ötszáz, a szudáni megállapodás után száz, majd decemberben kétszázötven migráns tartózkodott a városukban, január elsején pedig számuk újra ötszázhoz közelít.

A belügyminiszter azonban közölte: mielőbb tisztázni kell a helyzetet és nem szeretnék, ha visszafordíthatatlan állapotok alakulnának ki.