A magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazta egy washingtoni képviselő

 

A magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzését és az amerikai külügyminisztérium által a magyarországi vidéki sajtóorgánumok támogatására meghirdetett program azonnali felfüggesztését szorgalmazta Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek címzett levelében Andy Harris republikánus párti kongresszusi képviselő és tíz társa.

Harris január 11-én kelt levelében az Egyesült Államok stratégiai érdekeire hivatkozva javasolta a viszony elmélyítését a védelem, a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a külpolitika és a bevándorlási politika terén. „A legtöbb területen országaink érdekei és filozófiája szoros összhangban állnak” – mutatott rá Harris. „Magyarország, a visegrádi négyek többi tagjához hasonlóan, az Egyesült Államok természetes szövetségese” – tette hozzá az amerikai képviselő, aki szerint az említett politikai területek többségére vonatkozóan „Magyarország és a V4-ek álláspontja hűbben tükrözi az amerikai álláspontot, mint az Európai Unió többi tagállama nagy részének” hivatalos véleménye.

Andy Harris, az amerikai képviselőház egyetlen magyar származású tagja interjút ad az MTI tudósítójának Washingtonban, 2011. március 16-án – az 1957-ben, már Amerikában született altatóorvos a 2010-es választások republikánus hullámával került be a szövetségi képviselőházba (MTI Fotó: Pogár Demeter)

Andy Harris, az amerikai képviselőház egyetlen magyar származású tagja interjút ad az MTI tudósítójának Washingtonban, 2011. március 16-án – az 1957-ben, már Amerikában született altatóorvos a 2010-es választások republikánus hullámával került be a szövetségi képviselőházba (MTI Fotó: Pogár Demeter)

A politikus kifogásolta, hogy a washingtoni külügyminisztérium továbbra is Barack Obama előző, demokrata párti elnök „eltévelyedett politikáját” követi Magyarországot illetően. „Ahelyett, hogy együttműködnénk szövetségesünkkel, a külügyminisztérium tevékenységét mintha még mindig az vezetné, hogy megpróbálja befolyásolni Magyarország társadalmi és közpolitikai döntéshozatali folyamatát” – hangsúlyozta Harris. Ezzel szerinte a tárca azt a benyomást kelti, hogy „illetéktelenül beavatkozik egy szövetséges szuverén állam belügyeibe”.

A képviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az amerikai külügyminisztérium tavaly novemberben pályázati felhívást tett közzé, amely szerint 2018-ban 700 ezer dollárral (több mint 180 millió forinttal) támogatná a független, vidéki médiát és az objektív újságírást Magyarországon. Harris szerint a közelgő magyarországi (országgyűlési) választások miatt a kiírás az Egyesült Államok nem helyénvaló befolyásolási kísérleteként értelmezhető.

A politikus úgy véli, hogy az ilyen lépések megtépázhatják az Egyesült Államokról alkotott képet, nem csupán Magyarországon, hanem a tágabb a régióban, s különösen a visegrádi országokban, így ezek a tevékenységek szerinte ellentétesek az amerikai külpolitikai célokkal. Emiatt Harris kérte a külügyminisztérium Supporting Objective Media in Hungary (Az objektív média támogatása Magyarországon) nevű projektjének azonnali felfüggesztését. A republikánus képviselő emellett további két lépést javasolt Tillersonnak az amerikai-magyar együttműködés elmélyítése érdekében: magas rangú találkozók szervezését, valamint egy új budapesti nagykövet haladéktalan kinevezését.