Megszólalnak, majd örökre elhallgatnak a harangok Szútor felett

 

Szútor, a felvidék falu etnikai és vallási összetétele jelentősen megváltozott az utóbbi évtizedekben. A korábban jelentős református gyülekezet szétszóródott, a templom megüresedett, ami mozdítható volt, a tetőszerkezettel együtt, már rég elvitték, így az épület állapota katasztrofálissá vált. A két harang évek óta némán csüng, és csak idő kérdése, hogy mikor tűnnek el, vagy dől rájuk a torony. A Gombaszögi Nyári Tábor szervezőinek célja, hogy Gömör és a Felvidék távolabbi szegleteinek értékeit bemutassák, a mára elfeledett kulturális és ipartörténeti emlékeit szervesen beépítsék a parkba – adta hírül a Felvidék.ma.

Hasonló kezdeményezéssel került át tavaly Tompa Mihály feketehegyfürdői lerombolt szobrának talapzata, amelyre az eredeti alapján új szobor került. Korábban egy csaknem százéves cakói pajtát hoztak át a szervezők Gombaszögre, és éledt újjá, mint a tábor színháza. De számos más elfeledett emlék is felújításra került és kapott új otthont a felvidéki gombaszögi kempingben, így több kidőlt határ- és kilométerkő és egy tizenkét tonnás ipartörténeti jelentőségű lendkerék is.

Ugyanakkor a gombaszögi völgy is bővelkedik történelmi emlékekben, amelyek feltárása és látogathatóvá tétele szintén szerepel a fő célkitűzések között: tavaly tavasszal egy 14. századi kőfejtőt tisztítottak meg a szervezők, és tettek hozzáférhetővé, ősszel pedig a magyar kormány támogatásával megvásárolták a középkori gombaszögi pálos monostor romjait, ahol hamarosan régészeti feltárás veszi kezdetét, és már a közeljövőben egy romkertben válnak láthatóvá a hétszáz éves falak.

Fotó: Orosz Örs, Facebook

Fotó: Orosz Örs, Facebook

A megmentésre kerülő harangok tehát Gombaszögön új otthont kapnak, hogy ott betölthessék eredeti céljukat, és újra szólhassanak. Mindezt azon a helyen, ahová nyaranta a legnagyobb felvidéki magyar ifjúsági rendezvény révén több ezer fiatal látogat el – írja a Felvidék.ma.

„A magyar kormány segítségének köszönhetően megvettük a kolostort. A régésztől, amikor kint volt, egy új dolgot tudtunk meg, mégpedig, hogy ennek az építménynek volt tornya is. Ezen a héten két hegymászóval feljutottunk a harangokhoz, és bebizonyosodott, hogy a harang megvan, illetve nem is egy, hanem két harang található a templomban. Ezt követően elkezdődtek a tárgyalások a jánosi gyülekezettel, és a református egyház teljes mértékben támogatja, hogy ily módon megmentésre kerüljenek ezek a harangok. Utoljára január 21-én harangoznak majd ezekkel a harangokkal eredeti helyükön, amelyek 200 éven át szolgálták az ottani közösséget. Ezzel a szomorú eseménnyel szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy ha nem figyelünk oda, akkor ezek az értékeink, apáink öröksége veszendő, és fontos megőrizni azokat eredeti helyükön” – mondta a Felvidék.ma-nak Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke.

Fotó: Felvidék.ma

Fotó: Felvidék.ma

Utolsó harangszó

Húszévnyi hallgatás után hamarosan utoljára fognak megszólalni a harangok Szútor felett, hogy aztán 11 órakor örökre elhallgassanak. Az utolsó istentiszteleten, amelyre január 21-én, 11 órai kezdettel kerül sor a szútori templom mellett, jelen lesznek a református egyház és a templomot jelenleg birtokló jánosi gyülekezet tagjai és az elszármazott utolsó szútoriak.

A rendhagyó istentiszteleten igét hirdet Bihari Richárd jánosi lelkipásztor, beszédet mondanak Nagy Ákos Róbert, gömöri esperes és Orosz Örs, a Gombaszög Tábor főszervezője. B. Kovács István pedig a szútori református gyülekezetről ad történelmi áttekintést. Ezt követően a gombaszögi csapat alpinistái leengedik a torony két harangját, majd felújítás céljából elszállítják őket. A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit, aki tanúja szeretne lenni ennek az értékmentő kezdeményezésnek.

A nagyközönség a harangokat 2018. július 17-én láthatja újra Gombaszögön, ahol a tábor nyitónapján újraszentelik azokat a pálos monostorrom közvetlen közelében felállításra kerülő haranglábon.

A gömöri motívumokat hordozó keményfa építmény elkészítésével a szervezők Baffy Lajos és Ulman István fafaragó mestereket bízták meg. A harangok a Jánosi Gyülekezet tulajdonában maradnak, további sorsukról szerződésben rendelkeznek, mely egyfelől a Sine Metu Polgári Társulás, másfelől a Jánosi Gyülekezet közt kerül aláírásra a január 21-i ceremónia végén.